Dacha imperială a lui Putin de 18 km pătrați și de miliarde de dolari este izolată prin 70 de kilometri pătrați de pădure și o zonă specială de excludere a zborului.
Metro Style, un antreprenor rus, acum dispărut, a postat diagramele pe site-ul web pentru a-și prezenta munca la începutul anilor 2010. Au fost vizualizate online până în 2016.
Buncărul de la Marea Neagră, plin de sisteme de securitate
Astăzi, Insider publică versiuni adnotate ale diagramelor cu traduceri în limba engleză.
Complexul subteran de sub palatul lui Putin este format din două tuneluri separate, conectate printr-un lift care coboară la 50 de metri sub suprafață.
Planurile arhitecturale arată că tunelurile întărite cu un strat gros de beton sunt aprovizionate cu suficientă apă proaspătă, echipamente de ventilație și cabluri extinse pentru a sprijini ocupanții zile sau săptămâni la un moment dat.
„Putin este foarte îngrijorat pentru că nu este un lider în întregime legitim al Rusiei”, a spus Michael C. Kimmage, un fost oficial al Departamentului de Stat care a lucrat pe domeniul Rusiei și Ucrainei.
„Știind că legitimitatea lui nu este asigurată în totalitate de alegeri, el va căuta să-și maximizeze siguranța personală printr-un complex de reședințe personale bine apărate”.
Ieșirile din acele tuneluri sunt vizibile chiar sub complexul palatului, pe stânca care se ridică de pe plajă. Tunelul inferior include o pasarelă mobilă care duce la ieșire.
„Această amenajare a tunelului are tot felul de sisteme de siguranță și securitate”, a spus Thaddeus Gabryszewski, un inginer structural familiarizat cu structurile defensive, care a revizuit diagramele pentru Insider.
"Există un sistem de incendiu. Există apă, există canalizare. Acesta este destinat ca cineva să supraviețuiască sau să scape."
Scopul buncărului: supraviețuirea unui singur individ
Toți liderii statelor nucleare fac planuri pentru situații extreme. Președintele SUA are un buncăr de urgență sub Casa Albă și Mount Weather în Virginia.
Dar, spre deosebire de facilitățile americane, complexul de la Marea Neagră a fost finanțat privat și rămâne în proprietate privată. Se pare că nu are ca scop asigurarea continuității unui sistem politic, ci supraviețuirea unui singur individ.
Investiția lui Putin într-un complex de tuneluri de sub o casă de vacanță construită în anii când încă cocheta oficial cu integrarea rusă în Europa, este o dovadă că de mult timp liderul rus s-a pregătit pentru amenințări și și-a asigurat „evadarea”.
„Trebuie să vedem asta ca parte a unei lungi confruntări cu Occidentul care a marcat ultimii 13 sau 14 ani din viața lui Putin”, a spus Kimmage.
Cele două tuneluri au aproximativ 40 și respectiv 60 de metri lungime și 6 metri lățime, creând aproximativ 6.500 de metri pătrați de spațiu de locuit potențial care prezintă semne că sunt rezistente la explozie.
Capacitatea lor de a rezista la impactul unei explozii nucleare sau al unei bombe de distrugere a buncărelor ar depinde de doi factori care nu sunt în diagrame - cum sunt armate carcasele de beton groase ale tunelurilor și materialul folosit pentru a umple zona din jur, a explicat Gabryszewski.
Câteva caracteristici sugerează că Putin a comandat structura având în vedere scenariile cele mai defavorabile.
„Măduvă spinării” de urgență pentru întreg complexul palatului
Atrag atenția în mod deosebit cele 16 suporturi pentru cabluri încorporate în peretele tunelului inferior.
Acestea sunt proiectate pentru cablurile „conducte” care pot transporta energie electrică, iluminat, sârmă de cupru și cablu de fibră optică necesare unui post de comandă.
Volumul mare al conductei care trece prin tunelul inferior este important, deoarece este mult mai mult decât ar fi probabil necesar pentru a opera sistemele interne ale tunelului.
„Ar putea fi pentru comunicații, iluminat, energie - orice trece printr-un cablu sau un tub”, a spus Gabryszewski.
Citește și: VIDEO Omul care a supraviețuit celor două bombe atomice. Era din Nagasaki și lucra în Hiroshima
„Există o mulțime de cabluri doar pentru tunelul în sine. Deci ar putea fi un fel de sistem de rezervă pentru complexul palatului."
În loc să servească doar ca un pasaj de evacuare, unul dintre scopurile tunelurilor pare a fi un fel de „măduvă spinării” de urgență pentru întreg complexul palatului.
Pe fondul protestelor în masă declanșate de ancheta video a lui Navalnîi din 2021, Putin a negat că deține palatul de la Marea Neagră.
Complexul Mării Negre, la 1.600 de kilometri depărtare de Moscova
Metro Style, o companie fondată în anii '90 de trei bărbați care au fondat mai multe companii de construcții de atunci, a fost angajată și de Guvernul rus pentru a săpa tuneluri de metrou sub Moscova.
Când compania a postat diagramele pe site, a descris „un complex de structuri subterane pentru o pensiune în orașul Gelendzhik, teritoriul Krasnodar”.
Citește și: Putin și-a amplasat bombardierele strategice la o bază folosită în Criza rachetelor din Cuba
Gelendzhik este cel mai apropiat oraș de complexul palatului, la câteva ore de mers cu mașina de la orașul stațiune Soci.
Existența tunelurilor fortificate, la aproape 1.600 de kilometri distanță de Moscova, demonstrează că supraviețuirea a fost un factor probabil pentru alegerea locației îndepărtate a tunelurilor, a spus Kimmage, fostul oficial al Departamentului de Stat.
„De două ori a avut loc o tranziție majoră în istoria Rusiei – 1917 și 1991 – statutul capitalei și poziția liderului acolo a fost o mare problemă”, a spus Kimmage.
„Putin rezolvă această situație prin stabilirea unei rețele de reședințe cât mai departe de centru. Așa că un sistem de tuneluri în complexul Mării Negre are foarte mult sens. Chiar și fără o amenințare activă, el va fi îngrijorat de această eventualitate.”