VIDEO Submarinele nucleare americane și rusești, față în față, în Cuba. Lumea, aproape de apocalipsă

DE Adina Mutăr | 15.06.2024 - 07:45
Submarinele nucleare americane și rusești, față în față, în Cuba. Lumea, aproape de apocalipsă?- Foto: U.S. Coast Guard/ PA3 Mary Larkin Jones (imagine cu caracter ilustrativ)

Submarinele nucleare americane și rusești, față în față, în Cuba. Lumea, aproape de apocalipsă? În timp ce grupul operativ al Marinei Ruse andoca în Havana, submarinul de atac rapid cu propulsie nucleară USS Helena a ajuns în Golful Guantanamo, pe coasta de sud-est a Cubei.

SHARE

Submarinele nucleare americane și rusești, față în față, în Cuba. Lumea, aproape de apocalipsă?

Tensiunile cresc între Moscova și Washington alimentate de ajutorul militar acordat Ucrainei.

Oficialii americani declară că escala submarinul nuclear USS Helena nu are legătură cu prezența unuia dintre cele mai avansate submarine nucleare ale Rusiei în Cuba, Kazan, clasa Yasen-M, dotat cu rachete de croazieră.

Submarinele nucleare americane și rusești, față în față, în Cuba. Lumea, aproape de apocalipsă?

Potrivit comandamentului SOUTHCOM, sosirea USS Helena este „parte a unei vizite de rutină în port, deoarece tranzitează zona geografică de responsabilitate a Comandamentului de Sud al SUA în timp ce își desfășoară misiunea globală de securitate maritimă și apărare națională”.

Totuși, apariția submarinului în Guantanamo Bay nu este o coincidență. Având în vedere ora de sosire a submarinului, este clar că USS Helena a parcurs aceleași ape folosite de navele Flotei de Nord ruse.

Kazan face parte dintr-un grup de patru nave rusești trimise în Caraibe, care au fost urmărite îndeaproape de navele și aeronavele de război americane și aliate.

Fregata Proiectul 22350 Amiral Gorșkov, remorcherul greu Nikolai Chiker și petrolierul  Proiect 23130 Academic Pașin au ajuns în portul Havana miercuri. Gorșkov a fost întâmpinat cu o salvă de salut cu 21 de arme.

În drum spre Cuba, flotila rusă a luat parte la lovituri simulate de rachete antinavă împotriva unor ținte inamice în Atlantic, potrivit Ministerului rus al Apărării (MOD).

Cu toate acestea, nicio rachetă nu a fost lansată, doar s-au exersat proceduri. Forța operativă navală rusă ar putea face escale suplimentare în porturile Caraibe pentru „desfășurarea pe distanță lungă”, a declarat șeful Marinei ruse, amiralul Alexander Moiseev.

Oficialii americani se așteaptă ca grupul rusesc să viziteze și Venezuela, aliatul Moscovei.

Vizitele în portul Gitmo ale submarinelor nucleare americane nu sunt nemaiauzite. În iulie anul trecut, o vizită a submarinului din clasa Los Angeles USS Pasadena a stârnit indignare la Havana.

Ministerul cubanez de Externe a numit această vizită o „escaladare provocatoare”.

„Ministerul Afacerilor Externe respinge cu fermitate sosirea unui submarin cu propulsie nucleară în Golful Guantanamo la 5 iulie 2023, care a stat până pe 8 iulie la baza militară americană situată acolo, ceea ce reprezintă o escaladare provocatoare a Statelor Unite, a cărei politică sau motivele strategice nu sunt cunoscute”, se arăta în comunicatul Ministerului de Externe cubanez de la acea vreme.

„Criza rachetelor cubaneze” 2.0

Un purtător de cuvânt al Marinei SUA a declarat pentru ABC News că escala în portul Gitmo a fost o „oprire logistică programată”, deoarece submarinul tranzitează spre Columbia pentru a participa la un exercițiu maritim multinațional.

Având în vedere răspunsul din vara trecută la vizita Pasadena, clar că a face același lucru atunci când o flotilă rusă este andocată în Havana nu este chiar „programat”. 

Această decizie a fost generată de permisiunea de către SUA și aliați ca armele livrate ca ajutor militar Ucrainei să poată fi folosite pentru a lovi pe teritoriul Rusiei.

La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a amenințat că Rusia ar putea furniza arme cu rază lungă de acțiune în „regiuni” din întreaga lume de unde acestea ar putea fi folosite împotriva țintelor occidentale.

Amenințarea făcea referire la criza rachetelor cubaneze din octombrie 1962. A fost o confruntare directă și periculoasă între Statele Unite și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece și a fost momentul în care cele două superputeri s-au apropiat cel mai mult de conflictul nuclear, cu implicarea întregii lumi.

De aceea, deplasarea grupului de luptă al Rusiei spre Cuba a fost atent monitorizată de SUA și Canada, ambele armate desfășurând mai multe nave și un avion de recunoaștere. 

Presa occidentală deja numește situația actuală „Criza rachetelor cubaneze 2.0”.

Acest eveniment tensionant este încă în desfășurare și s-ar putea ca Marina SUA să mute și alte active în regiune dincolo de cele care au urmărit grupul operativ al Marinei Ruse.

Citește și: Rusia și Belarus pregătesc războiul nuclear. Dictatorii reîncep exercițiile cu arme nucleare tactice

În afară de submarinul nuclear american la Gitmo, există multă putere de foc navală în acea parte a lumii într-un moment foarte tensionat.

Submarinele din clasa Los Angeles ale Marinei SUA au fost construite în timpul Războiului Rece și sunt înarmate cu torpile și rachete Tomahawk și Harpoon pentru ținte terestre și maritime.

Citește și: VIDEO SUA pot spulbera complet Flota Mării Baltice a Rusiei. Lupta pentru Kalinigrad ar dura o zi

Este neobișnuit ca Statele Unite și alte țări să dezvăluie locațiile precise ale submarinelor lor, de aceea ieșirea la suprafață a unei astfel de nave nu este altceva decât un semnal militar puternic pentru potențialii adversari.

USS Helena are o rază operațională nelimitată și transportă suficientă hrană și provizii pentru a rămâne pe stație timp de trei luni, perioadă denumită „rezistența” navei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te