Cu un misterios avion de vânătoare chinezesc care urmează să fie lansat, SUA caută să accelereze producția bombardiere B-21 „Raider”, dar constrângerile financiare sunt un mare impediment.
Flota actuală a Forțelor Aeriene ale SUA (USAF) este puternic înclinată către avioanele de luptă cu rază scurtă, iar mai multe bombardiere B-21 pot ajuta la restabilirea echilibrului. Conceput pentru a transporta o sarcină utilă mare, sistemele avansate și stealth ale B-21-urilor urmăresc să contracareze amenințările în creștere precum bombardierul H-20 al Chinei.
VIDEO SUA mobilizează 100 de bombardiere invizibile B-21 de 70.000.000.000$. Panică totală în China
Într-un interviu acordat Air & Space Forces Magazine, secretarul forțelor aeriene Frank Kendall a spus că are sens să accelerăm producția de bombardiere B-21 în următorii cinci ani pentru a pregăti SUA pentru conflict. Secretarul USAF a sugerat, de asemenea, că, deși ar putea fi nerealist să scurtăm drastic timpul de achiziție, se poate realiza stocarea selectivă de piese și materiale pentru a ajuta la creșterea producției.
Citește și: Suedia trimite nave de război pentru a apăra infrastructura din Marea Baltică de amenințarea Rusiei
„Dacă este accesibil, ar avea sens... Sunt doar atâtea lucruri pe care le putem face în această privință (rata de producție-n.red.) pe termen scurt pentru mine, este planul pe cinci ani”, a spus Kendall. „Am discutat cu industria despre posibilitatea unor tarife mai mari decât am planificat în prezent.”
Capabil de lovituri nucleare
Rata de producție a B-21 nu este cunoscută publicului, dar se speculează că va fi mai mică de șapte avioane pe an. Northrop Grumman B-21 Raider face parte din programul Long-Range Strike Bomber. Se presupune că este un bombardier strategic intercontinental invizibil capabil să livreze arme convenționale și termonucleare.
B-21 a fost numit un avion de generația a șasea. Designul B-21 este aproape de copia lui B-2. Va fi un bombardier cu capacitate nucleară, echipat cu aproape toate munițiile moderne ghidate de precizie. Poate ajunge în orice colț al globului cu realimentare în aer.
Citește și: Războiul din Ucraina se apropie de România. Putin vrea „graniță” pe Nipru până în Marea Neagră
Începând cu o fază de producție redusă de 21 de unități, Forțele Aeriene s-au angajat să construiască cel puțin 100 de Raiders pentru a înlocui vechile B-1B Lancers și B-2 Spirits, susținute de Stratofortresses B-52J modernizate.
Flota de B-21 se poate dubla
USAF a învățat din greșeala sa trecută de a menține flota de bombardiere prea mică, făcând-o prea scumpă. B-2 Spirit a fost planificat să fie o flotă de 132 de avioane. Cu toate acestea, Congresul SUA a încheiat programul după ce au fost construite doar 21. Acest lucru a dus la creșterea costului pe aeronavă la aproape 2 miliarde USD.
B-21 Raider a intrat în producția sa inițială cu rată redusă în ianuarie 2024, dar primele cinci loturi inițiale vor fi doar 21 de avioane. Este de așteptat ca programul de generație următoare să producă peste 100 de bombardiere, deși unele voci susțin dublarea numărului.
B-52 Stratofortress nu se pensionează
SUA este doar una dintre cele trei națiuni, împreună cu China și Rusia, care continuă să opereze bombardiere cu rază lungă de acțiune, care sunt o componentă cheie a triadei nucleare. USAF are aproximativ 140 de bombardiere în flota sa, inclusiv B-1, B-2 și B-52. USAF a plănuit să retragă Rockwell B-1B Lancer și B-2 Spirit atunci când B-21 Raider va intra în serviciu.
Flota de 76 Boeing B-52 Stratofortress îmbunătățită va continua să funcționeze după ce va fi redesemnată ca B-52 J, deoarece fiecare bombardier primește noi motoare și alte îmbunătățiri.