VIDEO SUA au început războiul împotriva Iranului. Îi decimează milițiile cu uriașul AC130 Ghostrider

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.11.2023 - 10:15
SUA decimează milițiile proiraniene cu uriașul AC-130J Ghostrider - Foto: X/ianellisjones

SUA au început războiul împotriva Iranului. Îi decimează milițiile cu uriașul AC-130J Ghostrider. O aeronavă AC-130J Ghostrider a forțelor aeriene americane a lovit, marți, un vehicul în apropiere de Bagdad, implicat în recentele atacuri asupra bazei aeriene americane Al-Asad.

SHARE

SUA au început războiul împotriva Iranului. Îi decimează milițiile cu uriașul AC-130J Ghostrider, ca răspuns la cele peste 60 de atacuri asupra bazelor sale ale milițiilor proiraniene din Siria și Irak.

A fost prima dată când SUA au lovit o țintă în Irak de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, din 7 octombrie, și prima dată când a fost implicat un AC-130J, ceea ce indică un nivel superior de răspuns la atacurile milițiilor susținute de Teheran.

SUA au început războiul împotriva Iranului. Îi decimează milițiile cu uriașul AC-130J Ghostrid

AC-130J este un arsenal zburător al Comandamentului pentru Operații Speciale al Forțelor Aeriene, echipată cu tun Bushmaster de 30 mm, obuzier de 105 mm și o mare varietate de arme ghidate aer-sol.

Suita sa de senzori și comunicații, precum și capabilitatea de a căuta ținta timp îndelungat îl fac extrem de eficient și pe timp de noapte.

Cel mai recent atac asupra bazei Ain Al Asad din Irak a fost revendicat de un grup de miliții sub denumirea generică „Frontul de Rezistență Islamică”.

Au fost raportate trei atacuri în weekend, două în Siria și unul în Irak.

În vehiculul distrus de AC-130J se afla Fadil Al-Maksusi, membru al miliției  Kataib Hezbollah, implicat asupra bazei americane din Irak, potrivit thedrive.com.

Un oficial militar american a declarat pentru The War Zone că „cel puțin un membru al unei forțe ostile aparținând unei miliții susținute de Iran” a fost ucis atunci când SUA au răspuns atacului asupra Al Asad, care a rănit mai mulți soldați americani și a cauzat daune minore infrastructurii. 

A fost al 65-lea astfel de atac asupra forțelor americane din Irak și Siria din 17 octombrie, potrivit Pentagonului, de către milițiile ce susțin organizația teroristă Hamas în războiul cu Israelul. 

Citește și: Război Israel-Hamas. Liderul Hamas, aproape de armistițiu cu Israelul pentru eliberarea ostaticilor

A fost și pentru a treia oară, inclusiv în 21 și 17 octombrie, când trupele americane au fost rănite de atacurile asupra bazei Al Asad, Pentagonul declarând că baza a fost atacată de cel puțin 15 ori cu drone și rachete.

Citește și: SUA „încarcă” HIMARS-ul și Javelin-urile Ucrainei cu noi rachete de 100 de milioane de dolari

Acesta marchează al patrulea atac aerian cunoscut al SUA împotriva milițiilor susținute de Iran din 26 octombrie și primul în Irak.

Cele trei atacuri anterioare - 8 noiembrie, 12 noiembrie și 26 octombrie - au avut loc asupra milițiilor proiraniene din Siria. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te