VIDEO Spionii Mossad de pe iahtul ce s-a scufundat în Italia încheiaseră o operațiune privind Iranul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.06.2023 - 21:47
Spionii de pe iahtul ce s-a scufundat în Italia încheiaseră o operațiune privind Iranul (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Vigili del fuoco

Spionii de pe iahtul ce s-a scufundat în Italia încheiaseră o operațiune privind Iranul. Înainte de a se îmbarca, sărbătoriseră încheierea misiunii la un restaurant unde și premierul israelian ia masa în secret.

SHARE

Cu câteva ore înainte ca iahtul lor să se răstoarne pe Lacul Maggiore, 13 agenți Mossad și 8 agenți italieni au sărbătorit o operațiune de succes ce a împiedicat transferul de tehnologie nucleară în Iran.

Restaurantul în care au luat masa operativii la 28 mai este favorit și de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care obișnuia să ia acolo masa în secret, potrivit ziarului italian „Corriere della Sera”.

Spionii de pe iahtul ce s-a scufundat în Italia încheiaseră o operațiune privind Iranul

Răsturnarea iahtului a dus la moartea unui agent Mossad, a doi agenți italieni și a unei rusoaice, soția căpitanului și deținător al ambarcațiunii. 

Potrivit raportului, Netanyahu făcuse anterior mai multe vizite la restaurantul de lux Il Verbanino, situat pe insula Isola dei Pescatori.

Potrivit Corriere, Netanyahu sosește aici cu elicopterul și, „după o scanare și aprobare a scafandrilor operativi”, ia masa la restaurant, fără să rămână peste noapte la hotelul de lux alăturat.

S-a mai relatat că Netanyahu a vizitat restaurantul de mai multe ori, numărându-se printre „numeroși oaspeți secreți” ai restaurantului cu stele Michelin.

Anterior, Corriere a dedus că este probabil ca cei 21 de agenți israelieni și italieni să nu fi venit la restaurant ca parte a unei misiuni operaționale, ci mai degrabă pentru a marca „finalizarea cu succes a unei operațiuni”.

Zona este populară printre mulți turiști israelieni, dar este și un binecunoscut loc de întâlnire pentru oligarhii ruși.

Citește și: „Fluturii”: Cum a racolat KGB cei mai celebri spioni americani. Hanssen, mort în închisoare

În ultimii ani, rușii bogați au început să achiziționeze numeroase proprietăți în zonă și să înființeze hoteluri, ceea ce a stârnit speculații săptămâna trecută că Mossad-ul și agenții italieni ar fi putut fi legați de monitorizarea factorilor ruși din regiune operând sub radarul sancțiunilor internaționale.

Lacul și zonele înconjurătoare sunt, de asemenea, aproape de zonele industriale din Lombardia, unde sunt concentrate multe industrii militare și aerospațiale.

Citește și: Alertă de război. Israelul a început pregătirile pentru lovirea unităților nucleare ale Iranului

În ultimele zile, s-a raportat că ofițerii de informații au fost implicați într-o operațiune care vizează prevenirea transferului de tehnologie în Iran, potrivit ynetnews.com

Și ziarul italian La Repubblica a publicat că obiectivul operațiunii, ce se pare că s-a încheiat cu succes înainte de tragedie, a fost Iranul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te