VIDEO Sistemele antiaeriene Gepard nemțești date ucrainenilor vânează drone kamikaze rusești

DE Alin Crișan | 03.11.2022 - 19:12

Armata ucraineană speră să primească mai multe sisteme germane Gepard și suficientă muniție pentru acestea, mai ales că militarii Ucrainei au avut nevoie de o lună și jumătate de pregătire în Germania pentru a putea opera aceste sisteme.

SHARE

Cotidianul german Bild a realizat primul interviu cu un grup de militari ucraineni care operează sistemele de apărare antiaeriană Gepard. Până în prezent, Germania a furnizat Ucrainei 30 de astfel de sisteme antiaeriene autopropulsate pe care forţele armate ucrainene le utilizează în aceste zile pentru apărarea infrastructurii critice. Militarii ucrainei intervievaţi de cotidianul Bild au precizat că sistemul de apărare antiaeriană Gepard a devenit o armă eficientă împotriva dronelor kamikaze Shahed-136 folosite de armata rusă.

Citește și: Facturile uriașe la întreținere din iarnă vor ieftini masiv apartamentele. Până când să NU cumpărați

"Este un sistem foarte bun", a spus un ofițer ucrainean pentru cotidianul german Bild, insistând să precizeze că, din păcate, acese sisteme nu sunt capabile să lupte eficient împotriva rachetelor balistice inamice.

"Am văzut două rachete balistice, dar erau în afara razei de acțiune", spune operatorul unui sistem Gepard. Sistemele de apărare antiaeriană Gepard pot lovi ținte aflate la distanțe de aproximativ 4 kilometri.

Sistemul ,,Gepard este folosit acolo unde este nevoie de el, problema este că sunt prea multe locuri care trebuie protejate", a declarat militarul.

Citește și: Când a devenit operațional serviciul Android Earthquake Alerts în România: Te anunță când e cutremur

Deși unii analiști au declarat în repetate rânduri că este greu că militarii ucraineni să înveţe să opereze aceste sisteme atât de complexe într-un timp atât de scurt.

"Da, dura mult mai mult timp pentru a instrui soldații din Bundeswehr (armata germană), dar noi nu aveam mult  timp la dispoziţie. Noțiunile de bază ale sistemului pot fi învățate relativ repede, ceea ce este important pentru noi", a declarat operatorul ucrainean al sistemului Gepard.

"Dronele Shahed sunt foarte ușor de combătut. Radarul Gepard le detectează bine, iar muniția de 35 mm se ocupă rapid de aceste dronele", a declarat militarul.

Citește și: VIDEO Mobilizare foarte bună pe Autostrada Transilvania: 42 de km, finalizați în 2024

Gepard este un sistem mobil de tunuri antiaeriene, bazat pe șasiul tancului Leopard 1. Turela tancului Leopardului 1 a fost înlocuită cu o turelă înarmată cu două tunuri Oerlikon Contraves de 35 mm, cu un radar de urmărire în partea frontală a turelei și cu un radar de supraveghere în partea din spate a turelei. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te