VIDEO Serviciile secrete britanice: Cu ce „surpriză” i-au așteptat ucrainenii pe ruși în Vuhledar

DE Elena Andrei | 16.03.2023 - 19:59
Proiectile RAAM/Foto: US Army
Proiectile RAAM/Foto: US Army

Serviciile secrete britanice au dezvăluit cu ce ce „surpriză” i-au așteptat ucrainenii pe ruși în Vuhledar. Marea ofensivă a rușilor din Vuhledar a fost stopată.

SHARE

Serviciile secrete britanice au dezvăluit cu ce „surpriză” i-au așteptat ucrainenii pe ruși în Vuhledar.

Tancurile rusești au fost decimate în Vuhkedar cu sistemul de minare antiblindat de la distanță. Acesta a făcut ravagii în rândul forțelor Kremlinului.

Cu ce „surpriză” i-au așteptat ucrainenii pe ruși în Vuhledar 

O analiză recentă realizată de Ministerul britanic al Apărării a arătat că armata rusă a suferit pierderi grele de tancuri și alte vehicule blindate din cauza unor "sisteme de minare antiblindate la distanță (RAAM)" lansate de Ucraina.

Un RAAM este un proiectil de artilerie care împrăștie mine antiblindat în calea tancurilor inamice și a vehiculelor de luptă ale infanteriei. 

Pentagonul a anunțat că Washingtonul va trimite Kievului 1.000 de proiectile de artilerie RAAM de 155 mm.

Calibrul este un standard NATO de mai bine de jumătate de secol, iar muniția este pe deplin utilizabilă de către piesele de artilerie dezvoltate de națiuni NATO trimise Ucrainei, cum ar fi obuzierul autopropulsat M109 al SUA, obuzierul remorcat M777 de concepție britanică sau obuzierul pe roți Caesar, dezvoltat de Franța.

Câmpuri minate cu RAAMS

Obuzul RAAM este proiectat să zboare până la o rază maximă de 17,6 kilometri și apoi să împrăștie minele antiblindat pe o zonă țintă, în loc să explodeze.

Tehnologia a fost dezvoltată la sfârșitul Războiului Rece de către producătorii de armament din SUA ca mijloc de încetinire a atacurilor masive ale tancurilor Armatei Roșii, prin semănarea unor câmpuri de mine antiblindat neașteptate în calea lor.

Obuzul cel mai probabil predat de americani ucrainenilor este muniția M718 RAAMS.

Acesta conține nouă mine, care, odată împrăștiate, aterizează și se armează singure.

Pentagonul nu a fost specific când anume le va livra ucrainenilor,  dar prima utilizare raportată a obuzelor în Ucraina a avut loc în decembrie 2022, potrivit kyivpost.com.

Conținând un senzor electromagnetic, mina de 2,3 kg detonează dacă ceva se rostogolește peste ea sau dacă un obiect metalic mare - cum ar fi un tanc - se apropie de ea.

Jumătate din greutatea minei este o încărcătură explozivă pe deplin capabilă să arunce în aer șenilele oricărui tanc din lume sau să facă o gaură prin stratul de protecție al celor mai multe vehicule blindate.

Și cele mai grele tancuri pot fi aruncate în aer

Dacă explozia minei declanșează sub un rezervor de combustibil sau un buncăr de muniție, chiar și cele mai grele tancuri din lume pot fi aruncate în aer.

Începând cu 1 ianuarie, potrivit declarațiilor Departamentului de Stat al SUA, americanii au predat ucrainenilor 10.200 de proiectile RAAMS de 155 mm.

Citește și: Alertă radiologică, în Thailanda. A dispărut un recipient cu Cesiu 137. E puternic radioactiv

Deși nu a fost anunțată anterior de către Forțele Armate ale Ucraine, prima utilizare pe scară largă a RAAMS a fost probabil la mijlocul lunii februarie, când forțele ruse din sectorul Vuhledar au încercat o mare ofensivă asupra fortificațiilor ucrainene folosind tancuri masive, inclusiv tancurile rusești de topT-90, urmate de coloane de infanterie marină de elită în transportoare blindate de personal. 

Citește și: Rețea de spionaj rusească, destructurată în Polonia. Monitoriza rutele feroviare spre Ucraina

Ofensiva Kremlinului fusese anticipată pe scară largă, iar artileriștii ucraineni îi așteptau, gata să lovească coloanele de atac cu lovituri RAAM precise, controlate de dronele aeriene.

Atacurile rușilor s-au oprit în zece zile, în urma unor pierderi severe de tancuri și vehicule de luptă de infanterie din cauza obuzelor RAAMS.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te