VIDEO Seism de magnitudinea 7,3 în Indonezia

DE Edi Neagu | 14.12.2021 - 09:32
Seismul a durat aproximativ 30 de secunde. FOTO: facebook

Potrivit autorităților, nu au fost înregistrate victime iar alerta de tsunami a fost ridicată.

SHARE

Un seism cu magnitudinea 7,3 s-a produs marţi în estul Indoneziei provocând scene de panică în rândul rezidenţilor, care şi-au părăsit în grabă locuinţele, însă o alertă de tsunami emisă iniţial a fost ulterior ridicată, informează AFP.

Nu au fost semnalate victime sau pagube materiale importante până la această oră în regiunile unde a fost resimţit seismul, dar autorităţile au făcut apel la prudenţă.

Seismul, la o adâncime de 18,5 kilometri, a avut loc la ora 03:20 GMT la nord de Insula Flores, în marea cu acelaşi nume, la circa 100 de kilometri de oraşul Maumere, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

''Eram pe un câmp. Oamenii, panicaţi, au început să o ia la fugă. Încă mi-e frică'', a povestit Nuraini, un locuitori din Insula Adonara, din regiunea Flores Est.

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

''În regiunile cele mai apropiate de epicentru (...), nu s-au produs pagube'', a declarat pentru Metro TV Antonius Hubertus Gege Hadjon, responsabil al districtului Flores Est. Dar ''când s-a produs cutremurul, toată lumea a fugit din locuinţe''.

Primele imagini obţinute din regiunea afectată arată indonezieni părăsindu-şi în grabă locuinţele, precum şi ambuteiaje de motociclete şi vehicule îndreptându-se spre regiunile mai înalte.

Citește și: Judecătorul Cristi Danileţ exclus din magistratură de CSM pentru două postări pe TikTok

''Eram la telefon când s-a produs seismul. L-am resimţit timp de 30 de secunde. A fost puternic'', a povestit Alwan, un locuitor din Buton, din sud-estul Insulei Sulawesi.

Centrul de alertă pentru tsunami din Oceanul Pacific, cu sediul la Honolulu, a precizat că nu mai există risc de tsunami. Iniţial, avertizase asupra riscului valurilor periculoase de-a lungul unei regiuni de coastă pe o rază de 1.000 de kilometri în jurul epicentrului.

Seismele produse la o adâncime mai mică au tendinţa de a genera mai multe pagube decât cutremurele de profunzime.

Indonezia, situată pe ''Cercul de Foc'' al Pacificului, la intersecţia mai multor plăci tectonice, se confruntă frecvent cu seisme şi erupţii vulcanice.

Arhipelagul a rămas marcat de seismul produs în 26 decembrie 2004, cu magnitudinea 9,1, în largul coastelor insulei Sumatra, care a provocat un tsunami gigantic şi a dus la moartea a 220.000 de persoane din regiune, dintre care 170.000 de victime din Indonezia.

În ianuarie, circa 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea 6,2 produs pe Insula Sulawesi, care a dărâmat numeroase construcţii din oraşul de coastă Mamuju, relatează Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te