VIDEO Rușii scandează numele lui Navalnîi la ceremonia de înmormântare. Poliția, gata să lovească

DE Adrian Costin | Actualizat: 01.03.2024 - 14:23

Rușii prezenți la ceremonia de înmormântare a disidentului Aleksey Navalnîi au început să-i scandeze numele atunci când sicriul acestuia a ajuns la biserica din Moscova unde are loc slujba. Polițiștii sunt prezenți în număr mare, cu zeci de mașini și camioane antirevoltă.

SHARE

Rușii prezenți la ceremonia de înmormântare a disidentului Aleksey Navalnîi au început să-i scandeze numele atunci când sicriul acestuia a ajuns la biserica din Moscova unde are loc slujba.

Polițiștii sunt prezenți în număr mare, cu zeci de mașini și camioane antirevoltă.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov a spus că „cei care participă la mitinguri neautorizate în ziua înmormântării disidentului vor fi trași la răspundere conform legii”.

El nu a dat detalii la ce „acțiuni neautorizate” se referă.

VIDEO Rușii scandează numele lui Navalnîi la ceremonia de înmormântare. Poliția, gata să lovească

Prezența masivă a poliţiei este vizibilă în jurul Bisericii Icoanei Maicii Domnului din cartierul Marino, unde locuia Navalnîi.

Citește și: Pe „urmele” lui Navalnîi. Unul dintre ultimii critici ai lui Putin, condamnat la închisoare în Rusia

Au fost deja raportate arestări, mai mulţi susţinători ai lui Navalnîi fiind reţinuţi în timp ce îşi părăseau apartamentele pentru a participa la înmormântare, potrivit The Guardian.

Slujba de comemorare, oficiată de un preot şi însoţită de cântece corale, permite oamenilor să treacă pe lângă sicriul deschis al defunctului pentru a-şi lua rămas bun.

Citește și: Putin își premiază „călăii” după moartea lui Navalnîi. Directorul închisorii, avansat în grad

AFP, citat de news.ro are mai multe relatări de la Moscova şi a vorbit cu unii dintre cei care se află în faţa bisericii.

 „Pur şi simplu nu mai avem politicieni ca el”, a declarat Maria, o bibliotecară în vârstă de 55 de ani, adăugând că este deopotrivă „speriată şi tristă”.

„Nu văd nimic ilegal în a veni să ne luăm rămas bun de la un mare om”, a declarat Maksim, un specialist IT în vârstă de 43 de ani. În jurul bisericii au fost instalate garduri, dar intrarea a fost lăsată deschisă, precizează agenţia de presă.

Citește și: Opozantul lui Putin, Ilia Iașin, despre moartea lui Navalnîi: A avut motivul și ocazia de a-l ucide

Potrivit AFP, zeci de vehicule ale forţelor de ordine şi câteva camioane ale poliţiei antirevoltă sunt parcate în apropierea cimitirului.

De asemenea, un jurnalist AFP a declarat că a văzut poliţişti cu căşti de protecţie şi butelii cu gaz lacrimogen patrulând în zonă, inclusiv în staţiile de metrou din apropiere.

Serviciile de transport funerar din Moscova nu au vrut să transporte trupul lui Navalnîi

Liudmila, mama lui Nvalnîi, și-a luat la revedere de la fiul său.

„Toate serviciile de transport funerar la care am apelat primesc telefoane cu amenințări să nu ducă trupul lui Aleksei nicăieri”, a declarat purtătoarea de cuvânt a disidentului, Kira Iarmiș. La începutul săptămânii, echipa lui Navalnîi le cerea susținătorilor săi să participe la înmormântare.

Aceasta are loc la o biserică ortodoxă din Moscova și va fi urmată de o ceremonie la un cimitir din apropiere. Imagini de la cimitirul Borisov din cartierul moscovit Marino arată că la cimitir au fost instalate garduri metalice, detectoare de metale și camere de supraveghere înainte de înmormântare.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te