VIDEO Rușii pregătesc un dezastru nuclear. În două zile, norul radioactiv ar fi în România

DE Adina Mutăr | 18.08.2022 - 17:24
Centrala nucleară Zaporojie/foto: Profimedia Images
Împrăștierea norului radioactiv/foto: pravda.com.ua

La 18 august, comandamentul militar rus a amenințat că va opri funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, ceea ce ar provoca un dezastru nuclear. Ministerul rus al Apărării a anunțat „o provocare a regimului de la Kiev" la centrală, la 19 august.

SHARE

„Pregătirile regimului de la Kiev de a efectua o provocare de profil înalt la centrala nucleară din Zaporojie în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina, reprezintă un șantaj nuclear”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, adăugând că aceasta va afecta întregul continent european.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va vizita Ucraina la 19 august.

Oamenii de știință de la Institutul de Hidrometeorologie al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei și de la Academia Națională de Științe a Ucrainei au realizat o simulare a răspândirii radiațiilor în urma unui accident ipotetic la centrala nucleară Zaporojie în condițiile meteorologice din 15-18 august 2022, posibil a rămâne la fel și la 19 august.

Prognoza Weather Research Forecasting a condițiilor meteorologice a fost calculată pe baza GFS (date de prognoză globală).

Emisiile radioactive sunt prezentate sub forma unor surse cu două puncte la înălțimi de 200 m și 500 m deasupra suprafeței pământului.

„Conform rezultatelor calculelor, în perioada 15-18 august 2022, cele mai mari concentrații de aerosoli radioactivi pot fi observate pe teritoriul Ucrainei, în special în zona cea mai apropiată de sursa de emisie, cu o rază de 50-100 km în aproape toate direcțiile de la ZNPP. 

Concentrații semnificative de radionuclizi ar putea ajunge în orașul Kiev. De asemenea, impuritățile parțial radioactive s-ar putea răspândi în statele vecine (partea de est a Belarusului, Polonia, statele baltice)”, se arată în raport.

La sfârșitul perioadei simulate, direcția principală de transport a radionuclizilor a fost spre est, fiind observate la simulare concentrații semnificative de aerosoli radioactivi deasupra părților ocupate ale regiunilor Donețk și Luhansk.

Se observă din simulare cum norul radioactiv „mătură” România pe direcția nord, nord-vest, vest-sud, la sfârșitul perioadei de simulare, adică după două zile.

Energoatom avertizează că rușii pregătesc un dezastru nuclear la Zaporojie

Energoatom, întreprindere de stat care exploatează toate cele patru centrale nucleare din Ucraina, a avertizat pe Telegram că, dacă forțele de ocupație ruse opresc funcționarea centralei nucleare din Zaporojie (ZNPP), așa cum au anunțat, va crește posibilitatea unui dezastru nuclear.

„Dacă generatoarele ZNPP sunt deconectate de la rețeaua electrică din Ucraina, nu vor putea continua să răcească combustibilul în cazul în care alimentarea cu energie electrică a centralei va fi întreruptă.

Citește și

Cum protejezi casa de norii radioactivi: Aer condiționat închis, uși blocate. Ia-ți bandă și folii

VIDEO Rușii vor să acuze Ucraina de o provocare sub steag fals la centrala nucleară de la Zaporojie

Acest lucru va crește posibilitatea unui dezastru nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa, centrala nucleară Zaporojie”, a scris Energoatom pe Telegram.

Compania a precizat că rușii intervin în gestionarea instalației nucleare, ceea ce crește și mai mult amenințarea unui dezastru nuclear.

Forțele de ocupație vor să deconecteze centrala ZNPP de la rețeaua electrică a Ucrainei și să o conecteze în schimb la rețeaua electrică controlată de Rusia în Crimeea.

Energoatom a avertizat că, dacă ZNPP ar pierde accesul la rețeaua electrică ucraineană, ar avea loc o pană de curent și ar trebui conectare la centrala de la rețeaua electrică controlată de Rusia.

„Așa arată terorismul nuclear. Rusiștii terorizează și șantajează nu doar Ucraina, ci întreaga lume civilizată. Ei distrug treptat toate mijloacele posibile care pot proteja centrala ZNPP de un dezastru nuclear.

Trupele rusești trebuie să se retragă de urgență de pe teritoriul centralei ZNPP, iar centrala trebuie să revină sub controlul deplin al Ucrainei! Numai acest lucru va garanta siguranța instalației nucleare”, avertizează Energoatom.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te