VIDEO Rușii au retras în secret angajații Rosatom de la Zaporojie, până au ajuns inspectorii ONU

DE Elena Andrei | 01.09.2022 - 17:27
Inspectorii internaționali au ajuns la Zaporojie/foto: Profimedia Images

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a raportat că ocupanții ruși își evacuează angajații Rosatom de la Centrala nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) la Melitopol, până să ajungă inspectorii ONU.

SHARE

Angajații Rosatom au dezvăluit că, după ce misiunea AIEA va ajunge la centrală, o parte dintre angajați nu vor mai avea voie la ZNPP.

„Pentru a evita panica în rândul personalului rus al centralei, evacuarea angajaților Rosatom  se desfășoară pe ascuns. Personalul va fi escortat de unitățile Gărzii Naționale Ruse care au plecat din Melitopol spre Enerhodar joi, la ora 7:00”, a comunicaat serviciul de presă al Direcției de Informații a Ucrainei.

Situația de la centrală este deja critică, deoarece ocupanții ruși nu lasă să intre angajații responsabili cu securitatea la incendiu.

În dimineața zilei de 1 septembrie, o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a pornit din orașul ucrainean Zaporojie și s-a îndreptat spre centrala nucleară din orașul Enerhodar, controlat de Rusia, în ciuda rapoartelor privind bombardamentele intense din zonă.

Energoatom a raportat că Unitatea de operare 5 de la centrala ZNPP a fost oprită automat din cauza bombardamentelor efectuate de ruși miercuri noapte.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că acțiunile armatei ruse pun în pericol activitatea misiunii internaționale, care se îndreaptă spre centrala ZNPP ocupată.

Citește și

VIDEO SUA, scenarii de război cu Ucraina înainte de contraofensivă. Sistemele HIMARS fac diferența

VIDEO Rușii pregătesc un dezastru nuclear. În două zile, norul radioactiv ar fi în România

Înainte ca misiunea AIEA să intre în „zona gri” în apropiere de Enerhodar, sistemul de protecție de urgență de la Centrala Nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) a oprit funcționarea Unității 5 după un bombardament al trupelor rusești.

„În ajunul vizitei misiunii AIEA, rușii au recurs la noi provocări la ZNPP. La 1 septembrie, la ora 04:57, ca urmare a unui nou bombardament cu mortiere de către forțele de ocupație rusești la amplasamentul centralei ZNPP, a fost activat sistemul de protecție de urgență și a fost oprită unitatea energetică de operare 5”, a comunicat Energoatom.

Ocupanții au deteriorat linia de alimentare auxiliară de rezervă de 330 kV a centralei ZNPP.

Energoatom a precizat că „este a doua oară în ultimele 10 zile când acțiunile criminale ale ocupanților au dus la oprirea unității și la oprirea alimentării centralei”.

Unitatea energetică 6 continuă să funcționeze în cadrul sistemului energetic ucrainean și, în același timp, alimentează nevoile proprii ale centralei ZNPP, în timp ce personalul ucrainean al centralei face tot posibilul pentru a elimina daunele aduse infrastructurii sale, a subliniat Energoatom.

Șeful AIEA, Raphael Grossi, a declarat că, la 1 septembrie, misiunea a părăsit Zaporojie pentru Enerhodar, ocupat de Rusia, în ciuda rapoartelor privind bombardamentele intense.

„Există o activitate militară sporită în această zonă. Nu ne oprim acum că am ajuns atât de departe”, a declarat Grossi.

Pentru că nu au putut opri misiunea internațională, rușii au retras angajații Rosatom care aveau misiuni de sabotaj la ZNPP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te