VIDEO Rusia are un plan împotriva extinderii NATO. Zelenski crede că Putin va ataca o țară europeană

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.07.2022 - 08:58

Ministerul rus al Apărării are un plan pentru a asigura securitatea țării în cazul extinderii NATO, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

SHARE

În cadrul unui briefing la Moscova, Dmitri Peskov a declarat că aripa de apărare a Guvernului lucrează pentru a asigura securitatea Rusiei.

„Astfel de opțiuni, în cazul extinderii NATO, sunt elaborate nu la Kremlin, ci la Ministerul Apărării. Am spus deja de mai multe ori că există planuri relevante în vigoare și se lucrează pentru a ne asigura securitatea”, a subliniat el.

În ceea ce privește interdicția Lituaniei privind tranzitul mărfurilor rusești spre semi-exclava sa, Kaliningrad, purtătorul de cuvânt a declarat că autoritățile lucrează pentru a rezolva această problemă.

Situată la Marea Baltică, Kaliningrad este intercalat între Polonia și Lituania . Cea mai mare parte a tranzitului feroviar între Rusia și Kaliningrad se realiza prin Belarus și Lituania.

La 18 iunie, guvernatorul Kaliningradului, Anton Alihanov, a anunțat că Lituania au notificat autoritățile din regiune cu privire la impunerea de restricții asupra tranzitului de mărfuri ce fac obiectul sancțiunilor UE dinspre Rusia către Kaliningrad.

Citește și

VIDEO Cum sunt vânați și uciși ofițerii ruși. Putin pierde cel de-al 58-lea ofițer

Misterele Moscovei: Un alt milionar Gazprom, Iuri Voronov, împușcat mortal la reședința sa

Potrivit experților militari, Lituania se află în risc major de a fi atacată de Rusia, deoarece îi oprește tranzitul inclusiv de arme spre enclava sa.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că nu ar exclude un atac rusesc asupra unei alte țări europene, subliniind importanța cooperării regionale pentru a face față amenințărilor care destabilizează în prezent continentul.

„Este probabil ca liderii Rusiei să plănuiască o nouă invazie a teritoriului unui alt vecin? Nimeni nu poate exclude acest lucru", a declarat Zelenski prin videoconferință, în deschiderea celei de-a 26-a mese rotunde anuale a Economist Government Roundtable.

„Este suficient să ne uităm la rachetele rusești care zboară deasupra unităților de putere ale centralelor nucleare din Ucraina", a spus el, adăugând: „Nici măcar nu avem garantată securitatea radiațiilor acum".

„Încă de când a recunoscut [independența Lituaniei], Rusia a încercat să facă din Lituania un apendice al Rusiei, un teritoriu între două părți ale Rusiei - Kaliningrad și Rusia continentală - și scopul său a fost întotdeauna de a crea condiții pentru tranzit”, spune Antanas Valionis, fost ministru de externe și diplomat, care a luat parte la negocierile privind tranzitul de pasageri cu Rusia atunci când Lituania a aderat la UE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te