VIDEO Rusia a testat o armă spațială antisatelit, dând undă verde pentru STAR WARS

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.07.2020 - 08:53

SUA și Marea Britanie susțin că Rusia a testat „nedistructiv” o armă spațială concepută pentru a elimina alți sateliți, amenințând astfel „folosirea pașnică a spațiului”.

SHARE

Determinarea Rusiei de a folosi arme în spațiu supune „activele spațiale din SUA și pe cele ale aliaților la un risc grav”, a avertizat US Space Command.

Cercetătorii militari occidentali au „dovezi că Rusia a efectuat un test nedistructiv al unei arme spațiale anti-satelit”.

La 15 iulie, Rusia a lansat un nou obiect de la Cosmos 2543 pe orbită.

Acesta este același tip de satelit rusesc ca cel care a fost observat la începutul anului urmărind satelitul spion USA 245, care face fotografii utilizate de serviciile de informații ale Pentagonului. La vremea respectivă, Kremlinul a spus că a fost folosit doar pentru a inspecta alți sateliți rusești.


Pe site-ul său, agenția spațială ROSCOSMOS scrie că satelitul său a fost lansat la 25 noiembrie 2019 de la cosmodromul Plesetsk, o platformă de lansare și de testări aflată la 800 de kilometri nord de Moscova.

„Nava spațială, creată pe baza unei platforme spațiale multifuncționale unificate, este lansată pe o orbită țintă de pe care poate fi monitorizată starea sateliților domestici", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Rusia.

„Echipamentul optic al navei spațiale permite, de asemenea, fotografierea unor obiective de pe suprafața Pământului".

Însă, US Space Command a avertizat că acțiunea amenințatoare a navei a fost „similară cu activitatea pe orbită desfășurată de Rusia în 2019 și în contradicție cu misiunea declarată de a inspecta alți sateliți”.

Generalul John „Jay" Raymond, comandant și șef al operațiunilor spațiale ale Forțelor Spațiale din SUA, a declarat că „sistemul satelit rusesc folosit pentru testarea unor arme orbitale este același sistem de satelit care la începutul acestui an a făcut manevre pe lângă un satelit al guvernului SUA".

„Aceasta este o dovadă suplimentară a eforturilor continue ale Rusiei de a dezvolta și testa arme spațiale și este în concordanță cu doctrina militară publicată de Kremlin de a folosi arme care pun activele spațiale ale SUA și ale aliaților în pericol”, a subliniat generalul american.

Și șeful Direcției Spațiale a Regatului Unit, vice-mareșalul Harvey Smyth, a declarat că Rusia a testat unul dintre sateliții săi prin lansarea unui proiectil cu caracteristicile unei arme.

„Acțiuni de acest fel amenință utilizarea pașnică a spațiului și riscă să producă resturi spațiale care ar putea reprezenta o amenințare pentru sateliții tuturor”, a precizat Smyth.

Atât SUA, cât și Marea Britanie cer Rusiei să evite pornirea STAR WARS, pe care presa occidentală l-a redenumit „TSAR WARS”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te