VIDEO Rusia a doborât o aeronavă cu 269 pasageri. Deasupra României poate apărea un incident identic

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.04.2024 - 17:27

Rusia a doborât o aeronavă cu 269 pasageri care își „pierduse busola”. Incidentul a avut loc în 1983. Presa britanică a scris, zilele trecute, că mii de avioane comerciale au fost bruiate de Rusia în ultima vreme, unele deasupra României. Și ele riscă să își piardă busola.

SHARE

Avioanele de linie britanice au fost prinse în focul încrucișat de un presupus bruiaj rusesc, ceea ce a dus la mii de întreruperi și a ridicat îngrijorări cu privire la siguranța aviației. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu câteva zile. 

Jurnaliștrii de la eurasiantimes spun că pierderea coordonatelor de zbor poate duce la incidente precum cel care a avut loc în 1983 cîând Uniunea Sovietică a doborât un avion comercial cu 269 de persoane la bord. Avion își pierduse reperele și zbura în derivă, prilej pentru Uniunea Sovietică să îl doboare. Întreaga istorie e la finalul articolului.

Newsweek a scris că 46.000 de zboruri au înregistrat probleme de navigație prin satelit între august și martie. Punctele fierbinți de bruiaj au fost în Marea Baltică, Marea Neagră și estul  Mediteranei. 

VIDEO Rusia a doborât o aeronavă cu 269 pasageri. Deasupra României poate apărea un incident identic

În opt luni până la sfârșitul lunii martie, 2.309 de zboruri Ryanair și 1.368 de avioane Wizz Air au înregistrat probleme cu navigarea prin satelit în regiunea baltică.

Unele chiar deasupra României.

Citește și: Putin amenință zborurile comerciale care trec și peste Romania. Vizate: Ryanair și Wizz Air

Experții militari spun că acest lucru ar putea duce chiar la doborârea unor avioane civile, așa cum s-a întâmplat în 1983.

GPS-ul este o componentă crucială a sistemului de navigație al unei aeronave, iar orice interferență reprezintă un potențial risc de siguranță. 

Bruiajul GPS, pericol mortal

Gravitatea situației a fost subliniată în martie, când guvernul britanic a confirmat că un avion al RAF care îl transporta pe secretarul apărării, Grant Shapps, a fost afectat de bruiajul semnalului GPS în timp ce zbura în apropiere de Kaliningrad, o exclavă rusă din regiunea baltică.  

Autoritatea Aviației Civile din Regatul Unit (CAA) a încercat să minimalizeze îngrijorările, subliniind că bruiajul GPS era adesea asociat cu activitatea militară și nu implica neapărat o direcționare directă a avioanelor comerciale.

Glenn Bradley, șeful operațiunilor de zbor din cadrul CAA, a declarat: "Aviația este una dintre cele mai sigure forme de călătorie cu avionul și există mai multe protocoale de siguranță pentru a proteja sistemele de navigație de pe aeronavele comerciale".

"Bruiajul GPS nu are un impact direct asupra navigației unei aeronave și, deși este o problemă cunoscută, acest lucru nu înseamnă că o aeronavă a fost bruiată în mod deliberat", a adăugat Bradley, potrivit eurasiantimes

Rezistă avioanele la bruiaje?

Între timp, răspunzând la întrebări, purtătorii de cuvânt de la Ryanair și easyJet au reiterat rezistența aeronavelor lor la interferențele GPS. 

Ryanair a subliniat prezența mai multor sisteme de identificare a locației aeronavelor, în timp ce easyJet a subliniat existența unor sisteme de navigație de rezervă și a unor proceduri operaționale pentru a atenua problemele legate de GPS.

În ianuarie, Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a convocat un summit cu reprezentanții companiilor aeriene mondiale pentru a aborda amenințarea tot mai mare reprezentată de aceste activități rău intenționate. Organismul european de supraveghere a siguranței aeriene a caracterizat bruiajul și spoofing-ul drept "atacuri", dar nu a atribuit responsabilitatea pentru acestea nimănui. 

Luc Tytgat, șeful EASA, a subliniat gravitatea situației, evidențiind o creștere semnificativă a acestor atacuri care pun în pericol siguranța zborurilor. Esența acestor atacuri constă în capacitatea lor de a perturba și distorsiona semnalele GPS, vitale pentru ghidarea precisă a aeronavelor. 

Cum se face un bruiaj?

Una dintre tehnicile utilizate este bruierea, care constă în supraîncărcarea semnalelor autentice ale sistemelor de sateliți, cum ar fi GPS și Galileo din Europa, ceea ce le face inutilizabile.

În același timp, spoofingul înșală aeronavele prin transmiterea de semnale false, inducându-le în eroare cu privire la locația lor reală. Sursa acestor atacuri nu a fost identificată în mod explicit, dar au fost ridicate suspiciuni cu privire la implicarea Rusiei. 

Raportul presei britanice a dezvăluit o escaladare surprinzătoare a suspiciunilor de atacuri rusești, care au crescut vertiginos de la sub 50 de incidente săptămânale anul trecut la peste 350 pe săptămână în ultima vreme. Un insider din industrie a denunțat informațiile furnizate avioanelor de Rusia ca fiind "false" și alarmant de periculoase.

Un expert din Marea Britanie, citat în raport, a remarcat că Rusia a folosit în trecut bruiajul GPS ca mijloc de "hărțuire", extinzându-și efectele dincolo de granițele NATO. 

Au trecut Europa

Cu toate acestea, aceste perturbări GPS nu se limitează doar la Europa. În ultimele luni au avut loc incidente în diferite regiuni marcate de tensiuni geopolitice.

La sfârșitul lunii august 2023, piloții care navigau pe cerul Orientului Mijlociu au raportat cazuri în care sistemele lor de navigație de la bord au fost compromise de semnale GPS falsificate, ceea ce a dus uneori la erori de orientare de sute de kilometri. 

Această perturbare a dus la o "pierdere totală a capacității de navigație", obligând unele echipaje de zbor să depindă doar de instrucțiunile verbale ale controlorilor de trafic aerian, după cum a raportat OpsGroup, o organizație care reprezintă piloții și dispecerii de zbor. Au fost afectate aeronave de diferite dimensiuni, de la mici avioane de afaceri la mari Boeing 777.

OpsGroup a documentat un incident în care pilotul unui avion de afaceri care se îndrepta spre Dubai a suferit o deviere periculoasă în spațiul aerian iranian fără autorizație, din cauza funcționării defectuoase a sistemului de navigație. 

În urma începerii conflictului din Gaza în octombrie 2023, rapoartele de spoofing au crescut în întreaga regiune, experții sugerând o încercare probabilă a Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) de a contracara potențialele amenințări cu drone și rachete din partea grupării de miliție Hezbollah, susținută de Iran. 

Pericolele de Spoofing GPS

Bruiajul semnalelor GPS este un fenomen frecvent, în special în regiunile de conflict și în apropierea instalațiilor militare sensibile, unde servește ca mijloc de apărare împotriva unor potențiale atacuri cu drone sau rachete. 

În timp ce bruierea semnalelor GPS este un fenomen cunoscut, experții avertizează că spoofing-ul - în cazul în care sunt transmise semnale false pentru a înșela sistemele de navigație ale aeronavelor - reprezintă o amenințare mult mai insidioasă.

Incidentele de "spoofing" implică transmiterea de semnale GPS contrafăcute, ceea ce determină sistemele electronice ale unei aeronave să calculeze poziții incorecte și să ofere o orientare greșită. Spre deosebire de bruiaj, în cazul în care semnalele sunt pur și simplu perturbate, spoofingul înșală în mod activ echipamentele de navigație, ceea ce poate avea consecințe grave.

Când Su-15 rusesc a doborât un avion de pasageri civili

Incidentele istorice, cum ar fi soarta tragică a unui zbor al companiei Korean Air Lines în 1983, ilustrează în mod clar pericolul potențial pe care îl reprezintă pentru aeronavele comerciale rătăcirea pe teritoriul inamic. Deși falsificarea GPS nu a fost un factor în acest caz particular, problemele legate de echipamentele de navigație au jucat un rol crucial în devierea aeronavei de la traiectoria prevăzută.

La 31 august 1983, pasagerii s-au îmbarcat pe Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York la bordul unui zbor Korean Air Lines cu destinația Seul, Coreea de Sud. După o escală în Anchorage, Alaska, pentru schimbarea echipajului și realimentare, avionul a întâmpinat probleme cu echipamentele radio și de navigație în timpul etapei nord-americane a călătoriei.

La decolarea din Anchorage, controlul traficului aerian a instruit aeronava să urmeze o rută specifică deasupra Bethel, Alaska, și să continue pe cea mai nordică rută din Pacificul de Nord între Alaska și Japonia, ceea ce ar fi menținut-o în afara spațiului aerian sovietic.

Cu toate acestea, la scurt timp după decolare, zborul a început să se abată de la ruta stabilită, virând spre nord timp de peste cinci ore. 

Au deviat în Uniunea Sovietică

Fără a fi conștient de devierea sa de la cursul prevăzut, zborul 007 a intrat în spațiul aerian sovietic, ceea ce a determinat patru avioane de vânătoare MiG-23 să intercepteze ceea ce au perceput ca fiind un avion neidentificat.

O întrerupere semnificativă a radarului în Peninsula Kamchatka, cauzată de vântul puternic, a întârziat confirmarea vizuală de către avioanele de vânătoare a prezenței zborului 007. În consecință, aeronava a traversat Peninsula Kamchatka și a reintrat în spațiul aerian internațional deasupra Mării Okhotsk înainte de a putea fi interceptată.

Un interceptor sovietic Sukhoi Su-15

Cu toate acestea, la ieșirea sa din spațiul aerian sovietic, autoritățile sovietice au concluzionat în mod eronat că zborul 007 era o aeronavă de recunoaștere străină și o țintă militară. Ulterior, când Zborul 007 a reintrat în spațiul aerian sovietic deasupra Insulei Sakhalin, trei avioane de vânătoare Su-15 au fost trimise pentru a intercepta aeronava, tot sub prezumția naturii sale militare.

În ciuda absenței unei confirmări oficiale cu privire la statutul civil sau militar al aeronavei, decizia de a o doborî a fost luată pentru a împiedica ieșirea acesteia din spațiul aerian sovietic pentru a doua oară.

Avionul de vânătoare Su-15 s-a poziționat și a lansat două rachete aer-aer K-8 asupra zborului 007, făcându-l să continue să zboare încă 12 mile înainte de a se prăbuși în mod tragic în mare, în largul insulei Sakhalin, ceea ce a dus la pierderea tuturor celor 269 de pasageri și a echipajului de la bord.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te