Marcel Ciolacu a spus că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are „rețineri mari” ca România să dea un sistem de apărare Patriot Ucrainei.
Marcel Ciolacu a menționat că nu a vorbit cu președintele Klaus Iohannis despre acest aspect, după vizita președintelui în Statele Unite ale Americii și că decizia va fi luată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Citește și: Germania vrea ca România să doboare dronele Rusiei care atacă Ucraina. Polonia va distruge rachetele
„Suntem trei state cu sistemul Patriot - este Polonia, România şi Germania. Ştim poziţia Germaniei. Domnul Tusk este prim-ministru al Poloniei. La noi, conform Constituţiei, comandantul suprem al armatei este domnul preşedinte Klaus Iohannis.
Eu nu am avut o discuţie încă după vizita preşedintelui în Statele Unite. Am avut discuţii cu ministrul Apărării. Domnul ministru al Apărării are reţineri mari să dăm acest sistem, unul dintre sisteme să-l dăm în Ucraina”, a declarat Marcel Ciolacu duminică seară, la Antena 3, conform surselor citate de Digi24.
Citește și: România, presată să dea Ucrainei sisteme Patriot. La schimb, avioane Typhoon vor patrula non-stop
„Sunt ferm convins că vom lua decizia cea mai înţeleaptă în ceea ce priveşte România, în primul rând bun”, a spus Marcel Ciolacu.
România ar rămâne fără apărare aeriană
În acest moment, România are 4 sisteme Patriot din care unul este operațional. De asemenea, România mai așteaptă alte 3 sisteme Patriot. Sistemele Patriot au rolul de apărare anti-aeriană.
Potrivit presei din vest, după discuția avută cu președintele american Joe Biden, pe 7 mai, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat:
Citește și: VIDEO România ia în calcul să trimită sistemul Patriot în Ucraina și rachete interceptoare SkyCeptor
„În ultimele săptămâni, s-a discutat despre cine ar putea trimite sisteme Patriot în Ucraina. Președintele Biden a menționat acest lucru în timpul întâlnirii noastre, iar eu am spus că sunt deschis la discuții.”
Totodată, președintele României a menționat că această decizie va fi luată împreună cu Consiliul Suprem de Apărare a Țării, deoarece „este inacceptabil să rămânem fără apărare aeriană" și că este necesar să înțelegem ce se poate obține în schimb.