VIDEO România a dat Ucrainei convoaie militare și antrenează piloți pe F-16. De ce neagă Bucureștiul

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.02.2024 - 17:38
VIDEO România a dat Ucrainei convoaie militare și antrenează piloți pe F-16. De ce neagă Bucureștiul - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)

România a trimis 15 convoaie militare și antrenează piloți ucraineni pe avioane F-16, scrie, azi, o asociație apropiată de guvernul de la Kiev. Oficial România neagă aceste lucruri, dar Newsweek a scris că tot mai multe surse ucrainene confirmă că România ajută militar Ucraina.

SHARE

O asociație care funcționează în cadrul Ministerului Culturii din Ucraina susține că România a ajutat Ucraina cu 16 convoaie militare și că ajută piloții ucraineni să se antreneze pe avioanele F 16 care vor fi livrate în Ucraina. 

Bucureștiul a negat constant că ar fi acordat ajutoare militare Ucrainei, deși există tot mai multe mărturii care dovedesc contrariul. Într-un clip cu imagini de la Revoluția română și din războiul ucrainean, pe fundal având o melodie interpretată de Nicu Alifantis, se derulează următorul text:

„Unul dintre cei mai apropiați vecini ai Ucrainei și unul dintre cei care ne-au susținut cel mai mult. România a trimis 15 convoaie militare pentru Ucraina și ne va ajuta să ne antrenăm piloții pe noile avioane F-16. A găzduit zeci de mii de migranți. Ucraina nu va uita niciodată generozitatea vecinului său”.

România a dat Ucrainei convoaie militare și antrenează piloți pe F-16. De ce neagă Bucureștiul

„Nu doar granița comună, ci și istoria comună dintre România și Ucraina reprezintă fundamentul parteneriatului nostru de o viață. 

Le mulțumim prietenilor noștri români pentru că ne-au fost alături încă de la început în lupta împotriva tiraniei. 

Ucraina vă va susține întotdeauna”, este mesajul de pe Twitter.

Bucureștiul neagă orice implicare

Președintele Zelenski a spus, la finalul anului trecut, că România a ajutat țara sa cu sisteme de apărare împotriva lui Putin. Bucureștiul a negat de-a lungul timpului orice ajutor militar. De data asta, Zelenski spune și cu ce sisteme de apărare i-au ajutat aliații.

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit tuturor partenerilor care au ajutat Ucraina cu sisteme de apărare aeriană.
Șeful statului a declarat acest lucru în discursul său video de seară, relatează Ukrinform.

Citește și: Zelenski: România a ajutat Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană. Despre ce „arme” ar fi vorba

Din Olanda am aflat că avioane F-16 din Olanda fac un popas în România înainte să ajungă în Ucraina, pentru antrenamentul piloților, a comunicat Ministerul olandez al Apărării.

Citește și: Interviu cu un pilot ucrainean de F-16. Când va intra în luptă împotriva Rusiei

Guvernul a purtat discuții cu Draken International, ambele părți fiind de acord că vânzarea și livrarea a șase F-16 contractate către companie nu vor avea loc pe termen scurt.

Citește și: Avioane F-16 din Olanda, popas în România înainte să ajungă în Ucraina. La ce sunt folosite?

Cine este asociația care a făcut anunțul

Centrul a fost înființat în cadrul Ministerului Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei ca unul dintre mecanismele de combatere a dezinformării prin eforturi comune ale statului și ale societății civile. Centrul se concentrează pe comunicarea care are ca scop contracararea amenințărilor externe, în special a atacurilor informaționale ale Federației Ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te