VIDEO Războiul vorbelor: Dacă Occidentul pronunță oficial „genocid”, trebuie să intervină militar

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.04.2022 - 13:59
Dacă Occidentul pronunță „genocid” și „crime de război”, trebuie să intervină /foto: afp

Catalogarea de către președintele american, Joe Biden, a acțiunilor rusești în Ucraina drept „genocid” a atras laude din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a încurajat pe liderii occidentali să folosească termenul. Dar este o „capcană”, susțin analiștii.

SHARE

„Cuvinte adevărate ale unui lider adevărat @POTUS”, a scris el pe Twitter.

„A spune lucrurilor pe nume este esențial pentru a face față răului. Suntem recunoscători pentru asistența acordată de SUA până acum și avem nevoie urgent de mai multe arme grele pentru a preveni noi atrocități rusești”, a scris președintele ucrainean.

Însă, un tratat al Națiunilor Unite, la care SUA este parte, definește genocidul ca fiind acțiuni întreprinse cu „intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”, ceea ce necesită intervenție militară externă pentru a opri crimele.

Citește și

Rusia își mută navele de lângă coasta ucraineană după atacul asupra crucișătorului Moskva

Șefa Trezoreriei SUA provoacă Beijingul: „E momentul să-și aleagă poziția în Noua Ordine Mondială”

Liderii americani au evitat deseori declararea oficială a unor campanii sângeroase precum cea a Rusiei în Ucraina drept genocid, ezitând să declanșeze o obligație care, conform Convenției internaționale, impune țărilor semnatare să intervină militar odată ce genocidul este identificat oficial.

Președintele francez, Emannuel Macron, a avertizat că ar trebui mai multă „grijă în limbaj”.

„Aș spune că Rusia a declanșat unilateral cel mai brutal război, că acum se stabilește că crimele de război au fost comise de armata rusă și că este necesar să fie găsiți responsabilii, care trebuie deferiți justiției”, a spus Macron.

„Este o nebunie ceea ce se întâmplă, este incredibil de brutal”, a adăugat el. „Dar, în același timp, mă uit la fapte și vreau să încerc pe cât posibil în continuare să opresc acest război și să reconstruiesc pacea. Nu sunt sigur că escaladarea verbală servește acestei cauze”, a spus președintele francez prudent.

Arme chimice în Mariupol? Depinde cât sunt de letale

Și când se folosesc arme chimice, iarăși o situație ce necesită intervenție militară externă, trebuie atenție la cuvinte, susțin analiștii.

În mod public, oficialii occidentali condamnă folosirea tuturor armelor chimice. Dar, în cazuri concrete, ei invocă o gamă largă funcție de cât sunt de letale aceste arme, fiind o mare diferență între un recipient cu clor și o bombă cu sarin aruncată într-o școală.

Consecințele mai grave ar atrage un „răspuns proporțional” din partea forțelor externe.

În Siria, armele chimice au fost folosite de zeci de ori, și cu clor, și cu sarin, dar răspunsul nu a fost deloc „proporțional”, pentru că nu a stopat folosirea acestora.

În războiul din Ucraina, rămâne un mister dacă au fost sau nu folosite armele chimice, așa cum a acuzat Rgimentului Azov din Mariupol.

Președintele Joe Biden a declarat că va da „clasicul” „răspuns proporțional”, dacă vor fi folosite arme chimice. Ceea ce înseamnă că America și aliații săi intenționează să răspundă acestei potențiale crime de război, potrivit Politico.

Însă oficialii de la Casa Albă îndeamnă la prudență, menționând că utilizarea armelor chimice raportată de Regimentul Axov nu este verificată.

Surse din Administrația Biden susțin că SUA și aliații au analizat posibilitatea ca Rusia să utilizeze arme chimice în Ucraina, dar „opțiunile militare nu sunt pe masă”, deoarece se încearcă să se evite declanșarea celui de-al treilea război mondial.

Regimentul Azov, o unitate ce luptă cu rușii și prorușii din Donbas din 2014, a declarat că trupele ruse au aruncat o substanță chimică necunoscută ce le-a provocat simptome de otrăvire, dar a recunoscut că cei afectați nu se confruntă cu efecte dezastruoase asupra sănătății.

Oficialii occidentali au avertizat că poate dura ceva timp pentru a evalua dacă au fost folosite arme chimice, la fel ca în timpul conflictului din Siria, când au fost folosite, din nou, în 2013 și abia anul trecut s-a „dovedit”.

„Există o mulțime de dificultăți în verificarea afirmațiilor că s-au folosit arme chimice în Mariupol”, a declarat un înalt oficial al Apărării din SUA.

„Aceste lucruri sunt greu de demonstrat chiar și atunci când ești mai apropiat, iar noi nu suntem”, scrie Politico, citând oficialul Apărării.

Nici președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu a confirmat că au fost folosite arme chimice, dar a spus că ia amenințarea făcută de separatiștii proruși „cât mai în serios posibil”.

Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului Afacerilor Interne din Ucraina, a scris pe Twitter că „s-au folosit arme chimice în Mariupol”.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat pentru CNN că SUA lucrează cu Ucraina „pentru a încerca să stabilească ce s-a întâmplat exact aici”.

Până atunci, rămâne doar războiul vorbelor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te