VIDEO Războiul neștiut dintre Filipine și China în Marea Chinei de Sud. SUA ar putea interveni

DE Adina Mutăr | 23.10.2023 - 19:39
Războiul maritim neștiut dintre Filipine și China în Marea Chinei de Sud. SUA ar putea interveni - Foto: palawan-news.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Războiul neștiut dintre Filipine și China în Marea Chinei de Sud. SUA ar putea interveni. Filipine a acuzat duminică Beijingul că îi atacă în mod deliberat navele prin coliziuni din ce în ce mai frecvente.

SHARE

Războiul neștiut dintre Filipine și China în Marea Chinei de Sud. SUA ar putea interveni. 

Filipine a declarat că o navă chineză a Pazei de coastă și o navă însoțitoare au lovit o navă filipineză a Pazei de coastă și o ambarcațiune care transporta provizii militare în două cazuri separate în apropierea Colinei Thomas, aprinzând din nou tensiunile între cele două țări în disputata Mare a Chinei de Sud.

Un oficial filipinez a spus că nu au fost răniți în rândul membrilor echipajului filipinezi și că o evaluare a avariilor aduse ambelor nave este în curs de desfășurare.

 Războiul neștiut dintre Filipine și China în Marea Chinei de Sud. SUA ar putea interveni

Acesta a precizat că incidentul ar fi putut fi mai grav dacă navele nu ar fi fost capabile să manevreze rapid.

Într-un comunicat de presă oficial, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă din Filipine (PCG), Jay Tarriela, a declarat: „Două incidente de manevre periculoase ale navelor chinezești aparținând Pazei de coastă au dus la coliziuni în timpul celei mai recente misiuni de rutină,  rotație și reaprovizionare, către BRP Sierra Madre (LS57)."

Tarriela a acuzat nava chineză că a efectuat în mod imprudent și iresponsabil manevre de blocare ilegale și periculoase și că s-a implicat activ în hărțuirea și obstrucționarea navelor filipineze.

El a mai spus că navele filipineze desfășoară activități legitime în zona sa economică exclusivă, în conformitate cu dreptul internațional.

„Nu vom fi descurajați și vom continua să ne aprovizionăm trupele de pe BRP Sierra Madre, în ciuda provocărilor”, a declarat consilierul filipinez pentru securitate națională Eduardo M Ano. 

Noul comandant PCG, amiralul Ronnie Gil Gavan, a cerut Pazei de Coastă chineză (CCG) să adere la prevederile de siguranță maritimă și la normele internaționale pentru siguranța ambelor părți.

Paza de coastă chineză a declarat că navele filipineze „au pătruns în ape chineze fără autorizare”, în ciuda avertismentelor radio repetate, ceea ce a determinat decizia de a le opri. 

SUA au promis că vor apăra Filipine dacă îi sunt atacate forțele, navele și aeronavele

Aceste incidente marchează încă o nouă tensiune disputelor teritoriale dintre Filipine și China în Marea Chinei de Sud, una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume, potrivit indiatvnews.co.

La începutul acestei luni, o navă chineză a Pazei de coastă aproape a intrat în coliziune cu o navă de patrulare filipineză, în timp ce prima încerca să o blocheze.

Tarriela a susținut că nava chinezească a venit la mai puțin de un metru de nava filipineză.

Mai multe nave CCG și ale miliției maritime, inclusiv cel puțin o navă de război a Marinei, au format o blocada în largul Colinei Thomas. 

Citește și: VIDEO Exerciții de război în Marea Chinei de Sud. SUA, Filipine și Japonia, demonstrații de forță

Un operator radio chinez a transmis navelor din Filipine că „Beijingul are suveranitate incontestabilă” asupra Colinei Thomas Shoal și a apelor periferice. 

Înainte de acest incident, China a instalat o barieră plutitoare lungă de 300 de metri în apropierea bancului Bajo de Masinloc (BDM), numit și Colina Scarborough.

Citește și: SUA pun la cale o nouă alianță militară. Un NATO asiatic va ridica un zid în calea Chinei

A fost dezmembrată ulterior la ordinul președintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr.

În august, Garda de Coastă chineză ar fi folosit un tun cu apă pentru a împiedica o navă de aprovizionare filipineză să livreze un nou lot de trupe, alimente, apă și combustibil la Colina  Thomas Shoal în apele în litigiu.

O ciocnire majoră poate implica și Statele Unite, care au promis că vor apăra Filipine dacă îi sunt atacate forțele, navele și aeronavele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te