VIDEO Războiul Franței cu Rusia: Piloți francezi, orbiți cu lasere, avioane rusești, interceptate

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.02.2024 - 08:16
Piloți francezi, orbiți cu lasere, avioane rusești, interceptate - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Războiul Franței cu Rusia: Piloți francezi, orbiți cu lasere de operatori ruși. La rândul lor, piloții francezi interceptează avioane de recunoaștere rusești.

SHARE

Războiul Franței cu Rusia se intensifică, semnalându-se „acțiuni agresive asumate” din partea Rusiei, printre care și aceea deosebit de gravă, de a orbi cu laser piloți francezi de elicoptere. La rândul lor, piloții francezi interceptează avioane rusești.

În ultimele zile, ministrul Forțelor Armate, Sebastien Lecornu, a insistat asupra comportamentului agresiv al rușilor față de forțele franceze, referindu-se la peste o sută de incidente care au avut loc din 2023. 

Războiul Franței cu Rusia: Piloți francezi, orbiți cu lasere, avioane rusești, interceptate

În timpul unei audieri la Adunarea Națională din 27 februarie, Lecornu a semnalat încercările de orbire cu laser a piloților francezi.

„Sunt spații în care trebuie garantată libertatea de mișcare. Acesta este dreptul internațional. Și acolo, există interacțiuni agresive, adică, pe scurt, încercări de a prelua controlul, din partea Rusiei, asupra aeronavelor noastre sau a fregatelor noastre", a declarat Lecornu.

Apoi a menționat „încercările de a orbi piloții de elicopter ai fregatelor noastre” și „amenințările făcute direct de un serviciu militar rus de control al traficului aerian împotriva unui grup de avioane franceze, prin amenințarea clară că le doboară în timp ce se aflau în spațiul aerian liber în termenii dreptului internațional. Avem acum o postură agresivă, asumată din partea Rusiei”.

Ministrul a insistat asupra amenințării împotriva avioanelor franceze și nu împotriva unui singur E-3F AWACS, potrivit opex360.com.

Este prima dată când raportează încercări de orbire cu lasere a piloților NH-90 „Caiman” sau Panther al Marinei Franceze.

O astfel de practică depășește amenințările și schimburile radio agresive, în măsura în care este probabil să afecteze integritatea fizică a echipajului. Într-adevăr, cu sistemele de vedere pe timp de noapte, strălucirea poate cauza orbire temporară a pilotului în timpul unei faze critice.

Lecornu a afirmat încă o dată că nu se pune problema de a ceda principiile dreptului internaţional.

„Dacă trebuie să aibă loc o misiune a unui grup de aeronave sau nave, ce este cunoscută, declarată, atunci aceasta va avea loc”, a asigurat el.

Într-un incident recent, un avion francez Mirage 2000 a interceptat un avion rusesc de recunoaștere și supraveghere Il-20 în largul coastei Estoniei, potrivit European Pravda, citând Statul Major francez.

Statul Major francez a anunțat că un Mirage 2000 a interceptat aeronava Il-20 în largul coastei Estoniei, în misiune de protejare a spațiului aerian al aliaților baltici, fără a intra în detalii.

Avioanele militare franceze sunt desfășurate în unele state membre NATO, ca parte a unei misiuni NATO Air Policing, care are ca scop menținerea securității spațiului aerian al Alianței.

Aceste misiuni au fost consolidate după invazia pe scară largă în Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, fiind raportate incidente variind de la simple comunicări de amenințare până la încercări de a controla patrule în spații aeriene și maritime internaționale.

Amenințări foarte agresive din partea rușilor

La 22 februarie, Lecornu a raportat că în urmă cu o lună, un operator de control aerian rus a amenințat că va doborî avioane franceze în Marea Neagră în timp ce acestea se aflau într-o zonă liberă internațional.

Citește și: Kremlinul amenință că aruncă Europa în război. Dimitri Peskov: „Un conflict cu Rusia, inevitabil”

„În mod clar, avem situații în care operatori ruși amenință piloții francezi că le doboară aeronavele”, a adăugat el.

Ulterior, Statul Major al Forțelor Armate [EMA] a clarificat că incidentul menționat de ministru a avut loc efectiv în noiembrie 2023 și că a fost implicată o aeronavă E-3F AWACS din Aripa 36 Comandament și piloți de aeronavă [EC2A] din Air & Space Force [AAE], în misiune în regiunea Mării Negre.

Citește și: UE și NATO, din care face parte România, ar putea trimite trupe în Ucraina. Ce lider a spus asta?

„A fost un schimb radio deosebit de agresiv”, a explicat el, înainte de a sublinia caracterul fără precedent al acestei „tentative de intimidare”.

Aceste „interacțiuni agresive” au luat diferite forme, de la „comportament neprofesionist” al piloților ruși față de patrulele aeriene franceze [cum a fost cazul între un Su-35 Flanker E și două Rafale la granița sirio-irakiană, în iulie 2023] până la „țintirea” navelor marinei franceze cu radare de control, o amenințare că vor fi atacate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te