VIDEO Rachetele ATACMS atacă cu 2.400 rotații/minut și un focos de 500 kg. Sunt mortale pentru Rusia

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.09.2023 - 19:14

Rachetele balistice ATACMS (Army Tactical Missile System) și versiunea ultra modernă încărcată cu muniții cu dispersie ar putea introduce un cu totul alt set de complicații pentru forțele rusești. Ele sunt cerute, azi, de UCraina.

SHARE

ATACMS, o rachetă balistică americană cu rază scurtă de acțiune de la sfârșitul Războiului Rece, vine în două variante principale. 

Primele două variante ale acestei rachete au fost modele cu muniție cu dispersie de tip cluster încărcate cu 950 și 275-300 de submuniții și cu o rază maximă de acțiune de 165 de kilometri (102 mile) și, respectiv, 300 de kilometri (186 mile). Cele două rachete sunt cunoscute sub diverse denumiri: MGM-140A și B, Block I și IA, M39 și M39A1.

Versiunile ulterioare ale ATACMS care au intrat în serviciul operațional sunt echipate cu focoase unitare. Aceste rachete sunt denumite MGM-140Es și MGM-168As, Block IVAs și M48s și M57s, în funcție de diferențele în ceea ce privește alte componente interne.

Citește și: SUA a anunțat că oferă noi arme Ucrainei: Rachete și sisteme antiaeriene, în tranșa de 2 miliarde

Toate au același focos de fragmentare cu explozie din clasa de 500 de livre, același utilizat la racheta anti-navă Harpoon. Cu toate acestea, o mare diferență este că Harpoon se izbește de țintă la viteze subsonice. ATACMS face același lucru la viteze care se apropie de cele hipersonice, ceea ce convertește o energie cinetică masivă asupra țintei și îi permite să distrugă cu succes ținte fortificate. Toate aceste ATACMS au o rază maximă de acțiune de 300 de kilometri (186 de mile).

Sunt devastatoare

Toate tipurile de ATACMS pot fi lansate de la lansatoare de rachete cu lansare multiplă M270 (MLRS) pe șenile și de la lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) pe roți. Ambele se află în serviciul armatei ucrainene.

În timp ce trimiterea de muniții cu dispersie Ucrainei ar fi putut părea o posibilitate improbabilă la începutul invaziei totale a Rusiei, cu mai bine de un an și jumătate în urmă, precedentul a fost deja stabilit prin livrarea a mai multe mii de proiectile de artilerie cu dispersie din stocurile americane.

Citește și: Gen. Ben Hodges: „Ucraina are nevoie de rachete cu rază maximă de acțiune să lovească adânc Crimeea”

Primele dintre aceste muniții au sosit în iulie, după o perioadă prelungită de dezbateri interne în cadrul administrației Biden. Obuzele au fost văzute ca o modalitate de a crește drastic accesul Ucrainei la muniție de artilerie de 155 mm de orice fel pentru a sprijini contraofensiva sa și pentru a aduce noi efecte pe câmpul de luptă în încercarea de a sparge liniile fortificate ale Rusiei. Așadar, dezbaterea privind acordarea de muniții cu dispersie Ucrainei a fost deja tranșată.

Rachetele ATACMS atacă cu 2.400 rotații pe minut de 320 km și un focos de 500 kg

Pentru Ucraina, care a cerut intens ATACMS timp de mai multe luni, capacitatea de a lansa un focos de 500 de kilograme cu o forță incredibilă pe distanțe lungi ar însemna mari probleme pentru nodurile logistice critice ruse și infrastructura aferentă, cum ar fi podurile.

Un singur M39A1 ATACMS, care dispune de GPS și navigație inerțială, transportă aproximativ 300 de submuniții M74. Racheta execută o rotire stabilizată în timpul atacului său terminal, cu capacele distribuitorului de încărcătură explodând și forța centrifugă trimițând bombele în zbor într-un model rotund mare. 

Odată ce atinge 2.400 de rotații pe minut, se armează fitilul său. Sutele de M74 care se lovesc aproape simultan creează un nor de schije și explozii care acoperă solul. Arma este considerată foarte eficientă împotriva personalului și a țintelor ușoare.

În acest moment, există doar disucții pentru ca Ucraina să primească M39A1 ATACMS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te