VIDEO Rachete Harpoon și Sidewinder pentru Taiwan. SUA a aprobat pachetul de 1 miliard $

DE Alin Crișan | 03.09.2022 - 09:46
Rachetă Harpoon - Foto: Profimedia

SUA au anunțat o vânzare de armament în valoare de peste un miliard de dolari către Taiwan, în timp ce tensiunile dintre SUA și China se intensifică în legătură cu statutul insulei. Vânzarea include 355 de milioane de dolari pentru rachete aer-mare Harpoon.

SHARE

355 de milioane de dolari pentru rachete aer-mare Harpoon și 85 de milioane de dolari pentru rachete aer-aer Sidewinder

Totuși, cea mai mare parte a vânzării este un pachet de sprijin logistic în valoare de 655 milioane de dolari pentru programul de radare de supraveghere din Taiwan, care furnizează avertismente de apărare aeriană. Sistemele de avertizare timpurie de apărare aeriană au devenit mai importante pe măsură ce China a intensificat exercițiile militare în apropierea Taiwanului, pe care îl consideră o provincie renegată.

Citește și: Trump „Gate”: Peste 11.000 de dosare guvernamentale găsite de FBI în casa lui Donald din Florida

Departamentul de Stat a declarat că echipamentul este necesar pentru ca Taiwanul să „mențină o capacitate suficientă de autoapărare”. Administrația Biden a notificat Congresul cu privire la această vânzare după închiderea ședinței de vineri.

Administrația a declarat că tranzacțiile sunt conforme cu politica SUA privind o singură Chină. De asemenea, a îndemnat Beijingul „să înceteze presiunile militare, diplomatice și economice împotriva Taiwanului și să se angajeze în schimb într-un dialog semnificativ cu Taiwanul”.

Citește și: Raed Arafat: De ce nu mai are bolnavul încredere în sistemul medical? Nu știe finalitatea

Laura Rosenberger, directorul principal al Casei Albe pentru China și Taiwan, a declarat vineri târziu că, în timp ce China „continuă să crească presiunea asupra Taiwanului – inclusiv prin prezența militară aeriană și maritimă sporită în jurul Taiwanului – și se angajează în încercări de a schimba status quo-ul în Strâmtoarea Taiwan, noi oferim Taiwanului ceea ce are nevoie pentru a-și menține capacitățile de autoapărare”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.