CEL MAI CITIT ARTICOL DE EVENIMENT EXTERN DIN 2019 Putin acoperă un dezastru nuclear?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.01.2020 - 11:51

2019 a fost al doilea an de existență a ediției românești a revistei americane Newsweek. Vă mulțumim că ne citiți și că ne sprijiniți, prin abonamente și distribuirea articolelor noastre. Vă prezentăm, astăzi, care au fost cele mai citite articole ale Newsweek România.

SHARE

Articolul despre suspiciunile că Rusia a suferit un alt accident nuclear, după ce ambulanțe acoperite cu folii speciale de protecție au fost văzute transportând persoane suspectate că suferă de expunere la radiații de la o misterioasă explozie la o bază militară, a fost cel mai citit articol de eveniment extern din 2019.

________________________

Conform surselor locale, ambulanțe acoperite în folie specială de protecție au transportat șase persoane care au suferit intoxicații severe cu radiații în explozia, la teste, a unei rachete hipersonice ultrasecretă la poligonul Nionoksa din regiunea Arkhangelsk.

Joi, au fost văzuți bărbați în haine de protecție care manipulau transportul victimelor. Hainele acestora din urmă și ale medicilor care au acordat primul ajutor au fost distruse. Victimele au fost transferate la Moscova, la Centrul Biofizic Medical Federal Burnasian, scriu jurnaliștii britanici.

Moscova a învăluit incidentul în mister, unele oficialități dând garanții că nimic nu e periculos, dar oamenii nu mai au încredere de la accidentul de la Cernobîl.

Panica stârnită în zonă a crescut după ce spitalele au recomandat pastilele de iod, iar farmaciile și-au terminat rapid stocul.

Tot joi, Rusia a închis o zonă din Marea Albă timp de o lună după „explozia unui motor rachetă” pe un poligon de testare militară din nordul Rusiei, a anunțat agenția de știri Interfax.

Jurnaliștii de stat ruși au menționat doar că explozia unei rachete cu agent de propulsie lichid a ucis joi două persoane în regiunea nordică Arkhangelsk, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Alți oficiali au încercat să liniștească în privința nivelului de radiații spunând că acesta era normal. Însă autoritățile regionale au recunoscut ulterior că a existat o creștere „pe termen scurt” a nivelului de radiații după explozie.

Surse militare spun că pe poligonul de la Nionoska a explodat cea mai secretă armă a lui Putin, racheta hipersonică Zircon - sau Tsirkon - capabilă să lovească orașe-țintă în SUA în cinci minute.

Rapoartele susțin că șase victime au suferit de doze grave de radiații. Nivelul de radiații a crescut de 20 de ori peste nivelul normal în Severodvinsk, un oraș situat la 18 km distanță, stârnind panică și isterie.

Vladimir Putin a făcut uneori referire la Zircon, spunând că este „o rachetă de neegalat de nicio alta occidentală”. În luna mai, s-a spus că testele de lansare a rachetei de pe o navă vor fi începute în acest an.

O sursă din „complexul militar-industrial rus” a dezvăluit că se va folosi fregata clasa Amiral Gorshkov, cunoscută și sub numele de Proiect 22350, din Flota de Nord, pentru aceste teste de lansare.

 

Anterior, racheta Zircon „cu nasul de rechin” a fost testată de cel puțin cinci ori și se spune că atinge o viteză de 1,7 mile pe secundă. În iunie 2017, racheta a atins de opt ori viteza sunetului (Mach 8), potrivit rapoartelor.

Racheta hipersonică de croazieră Zircon este proiectată pentru a fi utilizată împotriva navelor sau a țintelor terestre și se preconiza a intra în producție în 2021 și în dotarea armatei din 2022.

În aprilie, Dmitri Kiseliov, prezentatorul principalului show de televiziune rusesc Vesti Nedeli, a arătat o hartă a unor ținte din SUA pe care susținea că Moscova le-ar putea lovi rapid, „în mai puțin de cinci minute”, într-un eventual război nuclear.

Putin a avertizat în acest an că Occidentul încearcă să fure secrete legate de Zircon și alte arme rusești de ultimă generație, precum Avangard, și a recomandat FSB să-și intensifice munca pentru a contracara astfel de acțiuni.

În mod ciudat, incidentul de pe poligonul de la Nionoksa a fost precedat de două explozii la un depozit militar din Achinsk, regiunea Krasnoiarsk. Inițial au existat explozii uriașe la baza militară siberiană. După patru zile, alte explozii au fost semnalate, explicația armatei fiind că „un fulger a lovit baza”.

Citește și Rusia: Nivelul radiaţiilor la Severodvinsk a crescut de 16 ori

Nu a existat nicio confirmare oficială a faptului că racheta Zircon - dezvoltată în secret - a fost implicată în incidentul de pe poligonul Nionoska pentru că practic toate testele de rachete navale au loc acolo, scrie Daily Mail. Însă este cert că accidentul a implicat radiații nucleare.

În spitalele locale, oamenilor li s-a recomandat să bea o jumătate de pahar de lapte cu 44 de picături de iod pentru adulți și 22 de picături pentru copii sub 14 ani, se arată într-un raport. Alți rezidenți din Severodvinsk și din apropierea localității Nionoksa au căutat să cumpere vodcă și vin, posturi de radio locale fiind nevoite să sfătuiască oamenii să nu mai caute alte „remedii”  pentru radiații care „nu vor funcționa”.

Ksenia Yudina, o purtătoare de cuvânt a guvernului orașului din Severodvinsk, a spus: „La prânz a fost înregistrată o creștere pe termen scurt a radiațiilor de fond”.

Radio Ekho Severa a acuzat Ministerul rus al Urgențelor că nu a furnizat informații clare despre incident.

„Vrem să subliniem încă o dată că serviciile de presă ale Ministerului Urgențelor refuză să comunice cu mass-media”, anunța Radio Ekho Severa.

În mod extraordinar, Dmitri Chistiakov, șeful serviciului de presă al Ministerului de Urgențe din regiunea Archangelsk, a dezvăluit că i s-a interzis să răspundă la întrebările presei despre incident.

„Colegi, regret profund, dar mi se interzice să comentez situația din Nionoksa”, a spus acesta.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te