Iniţial, autorităţile militare ruse au susţinut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid şi au negat informaţiile privind o creştere a radioactivităţii, contrazicând administraţia oraşului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administraţia oraşului a anunţat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost şters ulterior fără nicio explicaţie.
Anunţul făcut marţi de Rosgidromet confirmă o creştere semnificativă a nivelului radiaţiilor în urma accidentului, informează agenţia Reuters, potrivit Mediafax.
Potrivit Greenpeace, nivelul radiaţiilor în zonă a crescut chiar şi de 20 de ori.
Deşi, iniţial, autorităţile ruse au negat că incidentul ar fi unul de tip nuclear, ulterior, agenţia atomică rusă, Rosatom, a confirmat indirect această ipoteză, transmiţând sâmbătă, la două zile după incident, că explozia a fost cauzată de o defecţiune la "sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid".
Deşi încă nu a existat o reacţie publică din partea SUA, oficiali din cadrul serviciilor americane de informaţii suspectează că accidentul s-a produs în cursul testării unui prototip al unei rachete cu propulsie nucleară, denumită 9M730 Burevestnick (SSC-X-9 Skyfall, potrivit terminologiei NATO).