VIDEO Putin a apelat la specialiștii lui Assad în butoaie TNT, devastatoare în Siria

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.05.2022 - 22:16

50 de experți din armata siriană a dictatorului Bashar al-Assad, specializați în bombele din butoaie TNT care distrug totul pe o rază de 250 de metri, sunt chemați să ajute forțele ruse în invazia din Ucraina.

SHARE

Vladimir Putin a apelat la „specialiști” sirieni în butoaie-bombă pentru a ajuta Rusia să înainteze în Ucraina, potrivit unor rapoarte.

S-a documentat că forțele regimului sirian au aruncat aproape 70.000 de butoaie TNT din iulie 2012 până în decembrie 2017. Bombele au fost folosite cu efecte devastatoare în primul rând asupra civililor și au distrus zone vaste de orașe și localități.

Potrivit The Guardian, ofițeri de informații au declarat că peste 50 de experți în crearea și utilizarea explozibilului brut au călătorit în Rusia în urmă cu câteva săptămâni pentru a lucra alături de militari din armata Moscovei.

Se înțelege că sosirea specialiștilor a fost unul dintre principalele motive pentru care atât Statele Unite, cât și țările europene au avertizat că ar putea fi folosite arme chimice în conflictul din Ucraina.

Butoaiele TNT (umplute cu explozibili trinitrotoluen) cu șrapnel, lansate din elicopter au suplinit muniția armatei lui Bashar al-Assad. Bombele cântăresc, de obicei, între 300 și 600 kg și sunt devastatoare cu atât mai mult cu cât pot purta și și încărcătură chimică. Iar armata lui Assad a folosit din plin încărcătura chimică, cum ar fi clorul, aruncând butoaiele asupra orașelor și localităților aflate sub controlul forțele de opoziție, ucigând sute de civili și declanșând acuzații de crime împotriva umanității.

Citește și

VIDEO „Fuck the war!” au strigat rușii la un concert din Sankt Petersburg

VIDEO Ucraina acuză România că blochează exporturile de grâne pe canalul Sulina

Spre deosebire de forțele siriene de opoziție, formate ca să apere populația revoltată împotriva regimului Assad, forțele Kievului sunt înarmate cu rachete antiaeriene care pot doborî elicoptere și avioane de vânătoare, ceea ce a împiedicat Rusia să obțină superioritatea aeriană.

Vorbind pentru The Guardian, un oficial european a declarat că acest lucru a acționat probabil ca un factor de descurajare și ar putea fi motivul pentru care bombele cu butoi nu au fost încă folosite în Ucraina.

Însă militarii sirieni chemați de Putin nu sunt specialiști în a umple butoaie cu TNT și șrapnel, ci în a manevra încărcături chimice, fiind poate singurii la ora actuală care s-au „antrenat” în teatre reale de luptă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.