VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.04.2024 - 18:56
VIDEO Puterea rachetelor SUA ATACMS. Au distrus 5 lansatoare S-400 rusești în Crimeea într-o noapte - Foto: front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Puterea rachetelor SUA ATACMS. Au distrus 5 lansatoare S-400 rusești în Crimeea într-o noapte. În noaptea de 17 aprilie, un aerodrom militar al Regimentului 39 de elicoptere al Armatei 4 de Gardă a Forțelor Aeriene ruse din apropierea orașului Geankoi din Crimeea a fost atacat.

SHARE

Puterea rachetelor SUA ATACMS. Au distrus 5 lansatoare S-400 rusești în Crimeea într-o noapte.

Canalul Telegram Dosye Shpiona a raportat că atacul a fost efectuat de două rachete balistice MGM-140 ATACMS fabricate în SUA.

Cinci lansatoare S-400 și un radar al sistemului de apărare antiaeriană S-400 Triumph au fost distruse în urma loviturii.

La un preț de peste 600 de milioane de dolari pe unitate, S-400 este unul dintre cele mai scumpe sisteme de apărare aeriană din inventarul Rusiei. Acesta a fost desfășurat în Crimeea din 2016 pentru a controla spațiul aerian peste întreaga jumătate vestică a Mării Negre.8 sept. 2023

Puterea rachetelor SUA ATACMS. Au distrus 5 lansatoare S-400 rusești în Crimeea într-o noapte

A doua lovitură a vizat un centru de recepție și reparare a echipamentului militar al Brigăzii 77 de Rachete antiaeriene din Korenovsk, Teritoriul Krasnodar.

Lovitura a avut ca rezultat și detonarea secundară a unei muniții la fața locului.

Potrivit datelor preliminare, 15 militari ruși au fost răniți, iar alți 22 sunt dispăruți. Nu există informații despre deteriorarea elicopterelor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat lovitura Forțelor Armate ale Ucrainei din 17 aprilie asupra aerodromului rusesc din Geankoi și a mulțumit trupelor speciale care au organizat atacul.

 „Aș dori să mulțumesc tuturor Forțelor noastre Armate care pregătesc operațiuni speciale – operațiuni deosebit de importante, operațiuni extrem de semnificative care distrug echipamentele forțelor ruse și infrastructura lor de luptă.”

Citește și: VIDEO Ucraina doboară un avion rar de 70.000.000$ al inamicilor. Armata rusă deține doar 3 bucăți

Prima utilizare oficială a ATACMS în războiul ruso-ucrainean a fost raportată pe 17 octombrie în timpul Operațiunii Dragonfly a Forțelor de Operațiuni Speciale.

La acea vreme, au fost atacat aeroporturile din apropierea Berdiansk și Lugansk. Aviația militară rusă a suferit pierderi grele, inclusiv elicoptere Ka-52 și Mi-8/17.

Militarnyi a raportat despre consecințele atacurilor asupra fiecărui aeroport. 

Bloggerii militari ruși au raportat că în atacul din noaptea de 17 aprilie ucrainenii au lansat 12 rachete operaționale-tactice ATACMS, fără să citeze vreo sursă. O rachetă ATACMS costă peste 800.000 de dolari și nu sunt folosite decât pe ținte precise. 

SUA vor furniza în continuare ATACMS

Proiectul de lege al SUA privind ajutorul pentru Ucraina aprobă furnizarea de  rachete ATACMS.

Textul, publicat pe site-ul Camerei Reprezentanților, stipulează că vor fi alocate 61 de miliarde de dolari, inclusiv 23 de miliarde de dolari pentru reaprovizionarea arsenalelor americane. 

Citește și: VIDEO Trei avioane F-16 din Olanda au venit în România. Piloții ucraineni le vor încerca

Asistența este planificată să fie acordată pe bază de credit. Se prevede confiscarea activelor Federației Ruse pentru acoperirea acestor costuri.

Proiectul de lege cere, de asemenea, Departamentului de Stat și Pentagonului să prezinte o strategie a SUA pentru sprijinirea Ucrainei în termen de 45 de zile.

Votul asupra pachetului de ajutoare pentruUcraina și Israel va avea loc la 20 aprilie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te