VIDEO Protestele din Moldova, alimentate din miliardul de dolari furat de Ilan Șor din bănci

DE Elena Andrei | Actualizat: 06.03.2023 - 08:56
Protestele din Moldova, alimentate dintr-o bază din Israel/Foto: Profimedia Images
Protestele din Moldova, alimentate dintr-o bază din Israel/Foto: Profimedia Images

Protestele din Moldova, alimentate de la o bază din Israel, dintr-un miliard de dolari furat de Ilan Șor, au readus zvonurile cu privire la evoluțiile geopolitice din republica aflată între războiul Rusia-Ucraina la est și Uniunea Europeană la vest.

SHARE

Protestele din Moldova sunt alimentate de la o bază din Israel dintr-un miliard de dolari furat de Ilan Șor, potrivit unei analize Newsweek.

La 13 februarie, președintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că elementele susținute de Rusia intenționează să folosească protestele opoziției ca acoperire pentru o tentativă de lovitură de stat în capitala Chișinău.

Protestele din Moldova, alimentate dintr-o bază din Israel 

Un parlamentar moldovean suspectat că a furat un miliard de dolari din sistemul bancar al țării, Ilan Șor, în vârstă de 35 de ani, a fost conectat la finanțarea acestor proteste din baza sa actuală din Israel. 

După ce un val de marșuri de toamnă a încetat spre sfârșitul anului 2022, protestele au fost reluate în februarie 2023, la scurt timp după avertismentul Maiei Sandu cu privire la o potențială încercare susținută de Rusia de a asalta clădirile guvernamentale din capitală.

Citește și:  Primăria care închiriază locuri de parcare lângă o clădire ce stă să cadă. „Am pus indicatoare”

Demonstrațiile presupun transportarea cu autobuzul a mii de participanți din regiunile provinciale către capitală, unde li se furnizează steaguri, semne și, în ultimul marș, porumbei albi decupați din carton care semnalează opoziția față de orice potențială implicare a Moldovei în războiul din vecina Ucraina.

De obicei, aceștia mărșăluiesc prin fața a câteva blocuri de-a lungul străzii principale din Chișinău în timp ce scandează „Jos Maia Sandu!” și "Rușine! Rușine!"

Citește și: VIDEO Serghei Lavrov stârnește râsete la scenă deschisă. Ce a spus de sala nu s-a mai putut abține

Apoi, în timp ce reprezentanții partidului lui Șor și ai aliaților săi locali susțin discursuri, mulțimea se diminuează semnificativ.

După câteva ore, majoritatea manifestanților se întorc la autobuze și sunt conduși afară din capitală.

Protestatarii primesc 400 de lei moldovenești

La întrebarea dacă sunt sau nu compensați pentru participarea lor, majoritatea răspunde fie cu tăcere, fie cu indignare.

„Cu toate acestea, este larg acceptat în Moldova că rata de participare este în jur de 400 de lei, puțin peste 20 de dolari”, scrie Newsweek.

Șor a fost sancționat de Trezoreria Statelor Unite în octombrie 2022, într-un anunț care l-a descris drept „un politician moldovean și președinte al Partidului Șor, un partid politic moldovenesc populist, arestat anterior pentru acuzații de spălare de bani și delapidare legate de furtul unui miliard de dolari din băncile moldovenești”.

Sprijinul rusesc, o „măsură disperată”

Sprijinul rusesc pentru partidul lui Șor, în măsura în care este necesar având în vedere presupusul miliard de dolari la dispoziția parlamentarului, s-ar califica cu siguranță drept o „măsură disperată”.

„Moldova s-a transformat într-un obiect strălucitor pentru că există operațiuni de informare rusești în desfășurare despre țară”, a declarat George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului pentru Newsweek.

„Dar urmărim Moldova de mult timp și este foarte puțin probabil ca cele două batalioane rusești motorizate care se află în Transnistria să răstoarne Guvernul de la Chișinău, cu atât mai puțin să facă o mișcare spre Odesa.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te