VIDEO Proteste furioase în Iran. Poliția morală a ucis o tânără fiindcă nu purta corect hijabul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.09.2022 - 20:15
Mahsa Amini, 22 ani, ucisă de poliția morală/foto: you tube

Șeful poliției morale din Iran a fost suspendat pe fondul protestelor după moartea în arest a unei femei kurde arestată pentru că a încălcat regulile stricte privind hijabul, autorizate de președintele Ebrahim Raisi.

SHARE

Colonelul Ahmed Mirzaei, șeful Poliției de securitate morală din Teheran, a fost suspendat din funcție după moartea tinerei Mahsa Amini, potrivit presei. Poliția din Teheran a negat că acesta ar fi fost suspendat sau concediat.

Tânăra în vârstă de 22 de ani a fost reținută de poliție după ce a fost acuzată că nu purta hijab-ul în mod corespunzător.

O tomografie computerizată a arătat o fractură osoasă, o hemoragie și un edem cerebral, ceea ce confirmă că aceasta a murit din cauza unei lovituri la cap.

Rezultatele scanării, dacă sunt confirmate, reprezintă un eșec uriaș nu numai pentru poliția morală, ci și pentru forțele de poliție din Teheran, care au publicat videoclipuri editate ale arestării și detenției sale într-un centru de poliție, menite să arate că a murit din cauza unei afecțiuni cardiace sau a epilepsiei.

Tatăl ei a negat că ar fi suferit de astfel de afecțiuni, acuzând efectiv poliția de mușamalizare.

În cadrul unei conferințe de presă, comandantul poliției, Hossein Rahimi, a declarat că Amini a fost oprită de poliția pentru moralitate, în timp ce se plimba în parc, deoarece hijab-ul ei era „nepotrivit". El a susținut că poliția nu a făcut nicio greșeală.

Președintele Ebrahim Raisi, care, de la alegerea sa de anul trecut, a înăsprit aplicarea legii privind vălul, a vorbit duminică la telefon cu familia Amini, sperând că protestele se vor fi liniști.

Dar tulburările au continuat și luni seară și marți, pe fondul unor rapoarte privind mai multe decese în orașul kurd Saqez, orașul natal al tinerei. Amini se afla în vizită la Teheran împreună cu familia sa, marți, săptămâna trecută, când a fost reținută de poliția morală în ceea ce Amnesty International a numit „o arestare arbitrară”.

Câteva sute de persoane au mărșăluit luni seară pe o stradă centrală din Teheran, inclusiv femei care și-au dat jos hijaburile, a relatat agenția de presă ISNA.

Poliția a răspuns cu lovituri de baston și gaze lacrimogene.

Pe rețelele de socializare postate online, au apărut imagini cu motociclete ale poliției în flăcări și cu mulțimi mari care s-au adunat pentru a cere o relaxare a regulilor privind hijab-ul.

Citește și

VIDEO Dronele iraniene Mohajer-6 date Rusiei pentru războiul din Ucraina, greu de doborât

Lukașenko: „Astăzi este Ucraina, mâine pot fi Moldova, statele baltice, Polonia sau România”

Grupul pentru drepturile kurzilor Hengaw a declarat pe Twitter că cinci persoane au fost ucise luni, când forțele de securitate au deschis focul în timpul protestelor.

Grupul pentru drepturile omului a precizat că două persoane au fost ucise în orașul kurd Saqez.

Alte două persoane au fost ucise în Divandarreh, iar o a cincea a fost ucisă în Dehgolan, a precizat Hengaw.

Maryam Rajavi, președinta aleasă a Consiliului Național al Rezistenței din Iran (CNRI), a salutat tinerii din Teheran care au scandat aseară „Moarte lui Khamenei" și „Îl voi ucide pe cel care mi-a ucis sora".

De asemenea, ea a salutat oamenii curajoși din Saqez și din provincia Kurdistan, care s-au ridicat pentru a protesta împotriva uciderii Mahsei și au scandat „Moarte dictatorului", în ciuda măsurilor represive și a forțelor regimului, care nu au ezitat să tragă.

Rajavi a reiterat că, „prin rezistența lor, femeile și tinerii iranieni vor învinge acest regim misogin”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te