VIDEO Primul protestatar condamnat la moarte în Iran. Societatea, pe cale să explodeze

DE Daniel Toșa | 17.11.2022 - 10:25
Primul protestatar condamnat la moarte în Iran. Societatea, pe cale să explodeze - FOTO: Profimedia

Un tribunal din Teheran a emis prima condamnare la moarte pentru o persoană implicată în protestele în curs din Iran și a pronunțat pedepse cu închisoarea pentru alte câteva persoane.

SHARE

Sistemul judiciar iranian a declarat duminică târziu că o persoană anonimă a fost condamnată la execuție pentru "incendierea unui centru guvernamental, tulburarea ordinii publice și complicitate pentru comiterea de infracțiuni împotriva securității naționale", pe lângă "moharebeh" (război împotriva lui Dumnezeu) și "corupție pe Pământ".

Alte cinci persoane anonime, pe care autoritățile le-au descris ca fiind "răzvrătiți" - un cuvânt pe care guvernul îl folosește pentru a descrie protestele în curs de desfășurare și pe cei care participă la acestea - au primit între cinci și zece ani de închisoare pentru acuzații legate de securitatea națională.

Sistemul judiciar iranian a precizat că sentințele sunt preliminare și că vor trebui să fie confirmate de o curte de apel pentru a fi considerate definitive și pentru ca detaliile să fie făcute publice.

Citește și: Zelenski insistă: „Fără îndoială, nu a fost antiaeriana noastră”. Un avion NATO a urmărit racheta

Sistemul judiciar declarase anterior că peste 1.000 de acuzații au fost emise numai în Teheran, iar alte sute au fost aduse împotriva persoanelor arestate în întreaga țară.

Primele instanțe publice legate de proteste au avut loc la sfârșitul lunii octombrie la Teheran, iar membri importanți ai clasei politice au cerut instanțe rapide pentru a-i pedepsi pe "răsculați" și pentru a descuraja noi proteste.

Săptămâna trecută, majoritatea membrilor parlamentului iranian au solicitat, de asemenea, sistemului judiciar să "trateze în mod decisiv autorii acestor crime [proteste] și pe toți cei care au ajutat la comiterea crimelor și au provocat revoltele".

Citește și: EXCLUSIV VIDEO Wasim Alhaj: „Vreau să construiesc un pod între România și opoziția din Siria

Protestele au început la jumătatea lunii septembrie după moartea în custodia poliției a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost arestată la Teheran de poliția morală pentru presupusa nerespectare a codului vestimentar impus de stat.

Protestele au continuat pe fondul restricțiilor actuale privind internetul, în timp ce cea de-a treia aniversare a protestelor din noiembrie 2019 din țară se apropie la sfârșitul acestei săptămâni.

Acele proteste au izbucnit în tot Iranul după triplarea peste noapte a prețurilor la benzină și au fost însoțite de o închidere totală a internetului care a durat aproape o săptămână, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te