Zelenski insistă: „Fără îndoială, nu a fost antiaeriana noastră”. Un avion NATO a urmărit racheta

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.11.2022 - 08:09
Zelenski insistă că racheta căzută în Polonia nu era ucraineană/foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este convins că racheta care a căzut marți în Polonia nu era ucraineană, bazându-se pe informarea Comandamentului Forțelor sale Armate. Cere ca specialiști ucraineni să ia parte la investigația demarată de SUA și Polonnia.

SHARE

„Nu am nicio îndoială că nu a fost racheta noastră sau o rachetă lansată de noi. Sunt convins că ar trebui să participăm și vom participa la anchetă. Vreau să fim corecți, iar dacă a fost vorba de utilizarea apărării noastre aeriene, atunci vreau să am aceste dovezi. În primul rând, investigația, accesul și datele pe care le aveți”, a vorbit Zelenski în timpul emisiunii de știri naționale 24/7 din 16 noiembrie.

Potrivit președintelui, a primit rapoarte de la Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei și de la Forțelor Aeriene.

„Nu pot decât să am încredere în forțele mele armate", a subliniat acesta.

Zelenski consideră că Ucrainei ar fi trebuit să i se permită să intre la locul prăbușirii.

„Nu putem spune concluziile finale. Avem dreptul de a face parte din echipa de anchetă? Bineînțeles că da.”

Potrivit lui Zelenski, în timpul nopții a vorbit cu liderii altor state în mod confidențial și nu a primit o invitație de a investiga circumstanțele căderii rachetei în Polonia.

Președintele polonez Andrzej Duda, vorbind după o reuniune a Consiliului său de Securitate de miercuri, a declarat că nu a văzut „nicio dovadă" că racheta a fost lansată de Rusia și că, de fapt, este "foarte probabil" ca racheta S-300 din epoca sovietică să fi venit din Ucraina. Nu există niciun indiciu că Polonia a fost vizată în mod deliberat, a subliniat acesta.

Citește și

Japonia se pregătește pentru un război cu China. Tokyo: „Este necesar să ne apărăm poporul”

EXCLUSIV VIDEO Wasim Alhaj: „Vreau să construiesc un pod între Romània și opoziția din Siria

„Apărarea ucraineană își lansa rachetele în diverse direcții și este foarte probabil ca una dintre aceste rachete să fi căzut din nefericire pe teritoriul polonez”, potrivit lui Duda, care a adăugat că Rusia poartă responsabilitatea finală pentru această lovitură, deoarece Putin a început războiul în Ucraina.

Jens Stoltenberg, șeful NATO, a susținut acest punct de vedere, spunând că a fost probabil o rachetă ucraineană, că nu există "niciun indiciu" că a fost lansată deliberat și că nu există "niciun indiciu" că Rusia pregătește un atac împotriva NATO, adăugând: „Nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea finală, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”.

Se poate ca aceste declarații să aibă la bază un raport, deoarece un avion NATO care zbura marți deasupra spațiului aerian polonez a urmărit racheta care a aterizat în această țară, potrivit CNN, care citează un oficial militar NATO.

„Informațiile cu urmele radar ale rachetei au fost furnizate NATO și Poloniei”, a spus oficialul, care nu a dat alte detalii.

Avioanele NATO au efectuat o supraveghere regulată în jurul Ucrainei de când a început invazia rusă.

Avionul care zbura marți deasupra Poloniei monitoriza evenimentele din Ucraina.

Oficialul NATO nu a precizat cine a lansat racheta care a fost urmărită aterizând în Polonia și nici de unde a fost lansată.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te