VIDEO Primul avion F-16 prăbușit în 20 de ani. Cum a fost păcălit pilotul de instrumentele de bord

DE Catinca Doboș | Actualizat: 21.05.2024 - 12:29
VIDEO Primul avion F-16 prăbușit în 20 de ani. Cum a fost păcălit pilotul de instrumentele de bord - Foto: Profimediaimages (Imagine cu caracter ilustrativ)
VIDEO Primul avion F-16 prăbușit în 20 de ani. Cum a fost păcălit pilotul de instrumentele de bord - Foto: Profimediaimages (Imagine cu caracter ilustrativ)

Primul avion de vânătoare Lockheed Martin F-16 s-a prăbușit în 20 de ani. Cum a fost păcălit pilotul de instrumentele de bord?

SHARE

Forțele Aeriene ale Republicii Singapore au dezvăluit că prăbușirea unui avion de vânătoare Lockheed Martin F-16 pe 8 mai a fost cauzată de o defecțiune simultană a tuturor giroscoapelor aeronavei, potrivit unei declarații publicate de Ministerul Apărării din Singapore pe 18 mai, relatează publicația EurAsianTimes.

Avionul F-16 s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de la baza aeriană Tengah în timpul a ceea ce trebuia să fie un zbor de antrenament de rutină.

Citește și: VIDEO Putin, vânat cu rachete și cu avioane F-16 chiar la Moscova. Occidentul și-a dat acordul

O investigație comună efectuată de Forțele Aeriene ale Republicii Singapore și Lockheed Martin a identificat defectarea giroscoapelor de tangaj ca fiind cauza principală a accidentului.

„Înregistratorul de date de zbor recuperat de la avionul prăbușit a arătat că giroscoapele sale au trimis date eronate către computerul de control al zborului”, a declarat Ministerul Apărării din Singapore. 

„Acest lucru a dus la imposibilitatea pilotului de a controla avionul la decolare”.

Citește și: „Cocktail-ul” cu care Putin e învins: avioane F-16 cu rachete SUA, drone de spionaj, sisteme Patriot

Giroscoapele de tangaj sunt cruciale pentru a furniza date despre elevație și tangajul nasului avionului către computerul de control al zborului.

F-16 este echipat cu patru astfel de giroscoape, iar defectarea simultană a acestor dispozitive este foarte neobișnuită. 

Citește și: VIDEO Putin „scos din bârlog” cu 19 avioane F-16 din Danemarca. Luat la țintă de tancuri CV90

Pilotul, care avea peste 2.000 de ore de zbor pe F-16, s-a confruntat cu probleme de control al zborului la ridicarea de pe pistă. Din fericire, pilotul a reușit să se catapulteze în siguranță, însă incidentul a marcat prima pierdere a unui avion de luptă din Singapore în ultimele două decenii.

Lockheed Martin a precizat că nu există cerințe de întreținere existente pentru giroscoapele de pe avioanele F-16, ceea ce a determinat continuarea investigațiilor pentru a determina orice cauze specifice legate de accident.

Forțele Aeriene ale Republicii Singapore plănuiesc să reia operațiunile de zbor, asigurându-se că giroscoapele de tangaj ale avioanelor sunt verificate și curățate cu atenție înainte de orice zbor.

Recentul accident a șocat Forțele Aeriene ale Republicii Singapore, având în vedere istoricul exemplar în materie de siguranță aviatică. 

Citește și: VIDEO Avioanele F-16 ale României înarmate cu 400 rachete SUA de 340.000.000$. Unde vor fi folosite?

Ultimul accident a avut loc în urmă cu 20 de ani, în mai 2004, când un F-16C al Forțelor Aeriene ale Republicii Singapore s-a prăbușit în timpul unei misiuni de antrenament pe timp de noapte în Arizona, provocând moartea pilotului în vârstă de 25 de ani din cauza unor factori umani, inclusiv o posibilă pierdere de cunoștință sau dezorientare spațială indusă de gravitație.

Flota F-16 din Singapore

Timp de zeci de ani, F-16 a reprezentat coloana vertebrală a Forțelor Aeriene ale Republicii Singapore, simbolizând angajamentul națiunii față de superioritatea aeriană și disponibilitatea de apărare. 

În 1988, în cadrul programului Peace Carvin, guvernul SUA a fost de acord să furnizeze statului Singapore un lot inițial de opt avioane F-16A/B. Aceste aparate au înlocuit flota învechită de Hawker Hunter, marcând începutul unei noi ere în ceea ce privește capacitățile aeriene ale Singapore.

Citește și: VIDEO România a antrenat piloții, dar livrarea avioanelor F-16 pentru Ucraina a fost amânată. De ce?

Pornind de la această bază, Singapore și-a extins flota de F-16 în 1994 prin achiziționarea a 18 F-16C/D, consolidându-și poziția de lider regional în domeniul puterii aeriene. 

Descrise ca fiind „printre cele mai sofisticate și avansate avioane de luptă multirol din lume” de către Ministerul Apărării din Singapore, aceste aeronave au fost alese pentru a satisface nevoile de apărare ale țării, asigurând în același timp eficiența operațională.

Angajamentul Singapore de a-și îmbunătăți flota de F-16 nu s-a diminuat de-a lungul anilor. În 2015, Departamentul de Stat al SUA a aprobat un pachet semnificativ de modernizare pentru avioanele F-16 din Singapore, menit să le consolideze capacitățile și să le prelungească durata de viață operațională.

Citește și: VIDEO Rusia, cu ochii pe exercițiile aviatice ale NATO în Europa. „Duc avioanele F-16 în Ucraina”

Țara își îmbunătățește, de asemenea, capacitățile militare prin introducerea mai multor avioane de luptă F-35B de ultimă generație, programate să înlocuiască în cele din urmă flota îmbătrânită de F-16. În februarie, Singapore a dezvăluit intenția de a achiziționa opt avioane F-35A, suplimentând comanda sa anterioară de 12 avioane F-35 din varianta „B”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te