VIDEO Avioanele F-16 ale României înarmate cu 400 rachete SUA de 340.000.000$. Unde vor fi folosite?

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.05.2024 - 08:49

Avioanele F-16 ale României înarmate cu 400 rachete SUA de 340.000.000$. Unde vor fi folosite? ne spune chiar Departamentul de Stat al SUA. Achiziția de armament este una mult mia complexă decât a anunțat acum 5 zile Ambasada SUA la București.

SHARE

În urmă cu 5 zile, Ambasada SUA la București a anunțat că țara noastă va primi o serie de rachete pentru înzestrarea avioanelor F-16 ale României.

Citește și: VIDEO Drona SUA de 32.000.000$, care ar fi plecat din România, doborâtă de un SU-27 în Marea Neagră

VIDEO Avioanele F-16 ale României înarmate cu 400 rachete SUA de 340.000.000$. Unde vor fi folosite?

Anunțul era unul destul de sec, conținea o singură referire specifică la un singur tip de rachete pe care SUA le vând României.

„Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către   România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 ale României. Această vânzare este parte a unui efort de modernizare mai mare și pe termen lung pe care Statele Unite îl sprijină în beneficiul Forțelor Aeriene Române.

Block II conține cea mai avansată tehnologie a rachetei AIM-9X Sidewinder de până acum”, se arată în comunciatul Ambsadaei SUA.

Cumpărături foarte complexe

În cursul zilei, de ieri, o informare de la Departamentul de stat al SUA arată că pachetul de cumpărături făcut de România este mult mai consistent. SUA arată și în ce scopuri vor fi folosite rachetele: pentru protejarea unui aliat al SUA și al NATO.

„Departamentul de Stat a luat o decizie privind aprobarea unei posibile vânzări militare străine către Guvernul României de rachete AIM-9X Sidewinder Block II și de echipamente aferente, la un cost estimat de 340,8 milioane de dolari.

Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării (Defense Security Cooperation Agency) a transmis astăzi certificarea necesară prin care notifică Congresul cu privire la această posibilă vânzare.

Guvernul României a solicitat să cumpere:

până la trei sute (300) de rachete tactice AIM-9X Sidewinder Block II;

patruzeci (40) de unități de ghidare a rachetelor tactice AIM-9X Sidewinder Block II;

patruzeci (40) de rachete AIM-9X Sidewinder Block II de antrenament în aer captiv (CATM);

douăzeci (20) de unități de ghidare a rachetelor AIM-9X Sidewinder Block II CATM.

Sunt incluse, de asemenea:

containere pentru rachete; echipamente de pregătire a personalului și de instruire;

publicații și documente tehnice clasificate și neclasificate; garanții;

servicii de inginerie, tehnice și de sprijin logistic ale guvernului SUA; și alte elemente conexe de sprijin logistic și de program.

Costul total estimat al programului este de 340,8 milioane de dolari.

Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătățirea securității unui aliat NATO care reprezintă o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa.

Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin furnizarea de rachete aer-aer pentru flota sa de F-16 în sprijinul misiunii de apărare a NATO. România nu va avea dificultăți în a absorbi aceste arme în forțele sale armate.

Vânzarea propusă a acestor echipamente și sprijin nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune.

Punerea în aplicare a acestei propuneri de vânzare nu va necesita detașarea în România a unor reprezentanți suplimentari ai guvernului SUA sau ai contractorilor; cu toate acestea, este posibil să fie necesare, cu titlu provizoriu, servicii tehnice și de inginerie ale guvernului SUA pentru instruire și asistență tehnică”, se arată în comunicatul Departamentului SUA.

Ce este racheta AIM - 9X

Racheta de interceptare aeriană (AIM)-9X Sidewinder este cea mai recentă rachetă din familia Sidewinder de rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune. Dispune de un dispozitiv de urmărire cu matrice de focalizare cu plan focal înalt, montat pe o celulă foarte manevrabilă, cu o caracteristică de contracarare a contramăsurilor în infraroșu mult îmbunătățită.

AIM-9X încorporează multe dintre componentele vechi ale AIM-9M (motorul-rachetă, focosul și detectorul optic activ de ținte), dar performanțele sale depășesc cu mult cele ale Sidewinder-ului vechi. Spre deosebire de modelele anterioare de AIM-9, AIM-9X poate fi folosit chiar și împotriva țintelor de la sol.

Pe larg în LINK de mai jos

Citește și: VIDEO Cum lovesc rachetele AIM-9X de 400.000$ pe care SUA pe pun pe avioanele F-16 ale României?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te