„Cocktail-ul” cu care Putin e învins: avioane F-16 cu rachete SUA, drone de spionaj, sisteme Patriot

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.05.2024 - 11:31
„Cocktail-ul” cu care Putin e învins: avioane F-16 cu rachete SUA, drone de spionaj, sisteme Patriot - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

„Cocktail-ul” cu care Putin e învins: avioane F-16 cu rachete SUA, drone de spionaj, sisteme Patriot. Piloții uneia dintre brigăzile de aviație tactică din Ucraina practică deja misiuni de luptă pe un simulator de aeronave F-16 furnizat de Cehia.

SHARE

„Cocktail-ul” cu care Putin e învins: avioane F-16 cu rachete SUA, drone de spionaj, sisteme Patriot. Serviciul de presă al Forțelor Aeriene ale Ucrainei a comunicat că simulatorul dat de Cehia „face diferența”.

Șeful echipei de întreținere a simulatorului notează că primirea acestei platforme moderne a schimbat totul.

Marea majoritate a simulatoarelorde zbor pentru Su și MiG au ajuns la sfârșitul duratei de viață utilă. Forțele Aeriene ale Ucrainei au trecut la simulatoare de zbor care folosesc realitatea virtuală sau fixă, ceea ce oferă pilotului un sentiment de realitate a zborului și un unghi de vizualizare mai larg. 

„Cocktail-ul” cu care Putin e învins: avioane F-16 cu rachete SUA, drone de spionaj, sisteme Patriot

„F-16 vor fi în curând în serviciu cu brigăzile noastre, așa că nu există altă opțiune decât să trecem la noile simulatoare”, a comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei.

Realismul senzațiilor, suprasolicitarea, o selecție uriașă de hărți, module și scenarii, capacitatea de a exersa folosirea diferitelor arme și capacitatea de a simula acțiuni în situații de urgență sunt impresionante la simulatorul dat de Cehia.

Forțele Aeriene speră că, în viitorul apropiat, toate brigăzile de aviație tactică vor fi echipate cu astfel de platforme, potrivit European Pravda.

Cehia a predat primul simulator de avion de luptă F-16 uneia dintre brigăzile tactice de aviație ale Ucrainei la 10 mai și deja piloții se antrenează pe situații de luptă. 

Generalul american Ben Hodge: Dați Ucrainei avioane F-16, rachete americane si sisteme Patrior și Putin va fi înfrânt

Generalul Ben Hodge, care a fost comandant al armatei americane în Europa, consideră că F-16 nu numai că oferă Ucrainei capacitatea de a se apăra, ci și de a refuza Rusiei în mod proactiv capacitatea de a ataca.

„Statele Unite și aliații săi trebuie să grăbească livrarea de F-16 și alte avioane cu aripi fixe, în timp ce intensifică pregătirea piloților ucraineni. Aceste avioane pot ajuta la apărarea cerului de deasupra orașelor din est și sud, cum ar fi Harkov și Odesa, în timp ce duc lupta împotriva locurilor de lansare a rachetelor din Rusia și Marea Neagră”, a declarat generalul american, potrivit CNN.

Dronele MQ-9A Reaper oferă o opțiune pentru a juca atât în atac, cât și în apărare, în timp ce sistemele de rachete tactice ale armatei cu rază lungă de acțiune (ATACMS), Storm Shadow, SCALP sau rachetele balistice și de croazieră vor plasa Crimeea și fiecare centimetru de rachete ocupate de ruși în Ucraina în vizorul armelor, spune generalul Ben Hodge.

Citește și: Secretul rachetelor ATACMS. Au distrus nava rusească Kovrovets. „Podul lui Putin”, următoarea țintă

„Ucraina poate ținti și distruge apoi cartierul general, logistica și artileria rusești. Între timp, vor fi necesare baterii de rachete Patriot suplimentare pentru a extinde scutul robust pe care ucrainenii l-au ridicat asupra capitalei lor, în efortul de a proteja alte orașe.”

Statele Unite, Ucraina și ceilalți aliați din Europa trebuie să înțeleagă calendarul pentru expedierea acestui material și cum se încadrează acesta în victoria ucraineană, consideră generalul. 

Sistemele de arme pot ajunge pe câmpul de luptă în momente diferite: unele echipamente sunt prepoziționate în Germania și Polonia. Dacă sunt aprobate, dronele ar putea fi expediate destul de rapid - în câteva zile sau săptămâni. Rachetele Patriot ar putea urma peste câteva săptămâni. Avioanele F-16 este posibil să nu intre în acțiune până la mijlocul verii cel mai devreme.

Citește și: Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest, de sodați antrenați de NATO

Aceste instrumente vor permite Ucrainei să amenințe Crimeea câteva luni, continuând să lovească infrastructura energetică rusă.

Cât despre sistemele de apărare aeriană, generalul Hodges consideră că acestea nu sunt eficiente individual.

„Niciunul dintre noi nu are suficientă capacitate pentru a apăra o mare parte din ceea ce trebuie protejat. Deci integrarea și abordările regionale sunt necesare”, a subliniat Hodges.

„Am văzut și am auzit mult mai multe discuții despre integrarea apărării antiaeriene și antirachetă între aliați și parteneri din Europa, dar nu am văzut creșteri semnificative ale capacităților și nici nu am văzut la nivel de teatru de operații comun exerciții multinaționale de apărare aeriană și antirachetă la scară largă, necesare pentru a face față tipului de provocare pe care îl reprezintă un atac rusesc.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te