VIDEO Patru F-16 din Turcia, în România, în misiune NATO. Vor intercepta avioanele Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.12.2023 - 10:01
Patru F-16 din Turcia, în România în misiune NATO. Vor intercepta avioanele Rusiei - Foto: Anadolu (imagine cu caracter ilustrativ)

Patru F-16 din Turcia, în România, în misiune NATO. Vor intercepta avioanele Rusiei. Patru avioane F-16 și 71 de militari au sosit la Baza Aeriană Borcea pentru o misiune de poliție aeriană extinsă, ce se va desfășura până la 31 martie.

SHARE

Patru F-16 din Turcia au sosit în România, în misiune consolidată de poliție aeriană a NATO, a anunțat Ministerul Apărării Naționale din Turcia. 

Avioanele sunt însoțite de 71 de membri ai personalului turc și vor fi găzduiți la Baza Aeriană 86 Borcea din România, a anunțat ministerul într-un comunicat de miercuri.

Patru F-16 din Turcia, în România, în misiune NATO. Vor intercepta avioanele Rusiei

Misiunea se va desfășura până pe 31 martie 2024.

„Mulțumim poporului României pentru găzduire și dorim personalului nostru eroic succes în îndatoririle lor”, se arată în comunicat.

Poliția aeriană este o misiune în timp de pace care are ca scop păstrarea securității spațiului aerian al Alianței.

Este o sarcină colectivă și presupune prezența continuă a aeronavelor de luptă și a echipajelor, care sunt gata să reacționeze rapid la posibile încălcări ale spațiului aerian, potrivit NATO.

Ca parte a setului larg de măsuri de asigurare introduse în urma anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014, aliații furnizează active suplimentare pentru a îmbunătăți poliția aeriană de-a lungul granițelor de est ale NATO, potrivit Anadolu.

Creșterea securității la Marea Neagră, obiectiv principal al NATO

Noua strategie a Departamentului de Stat pentru Marea Neagră este o oportunitate de a construi o cooperare mai strânsă între aliați în urma asaltului Rusiei asupra Ucrainei.

Turcia, România și Bulgaria au format și un grup operativ pentru a demina rutele vitale de marfă din Marea Neagră.

Citește și: S-a format Coaliția Maritimă pentru securitatea la Marea Neagră. Marea Britanie și Norvegia o conduc

Noua strategie a Departamentului de Stat prezintă planuri de creștere a securității regionale, a cooperării multilaterale și a coeziunii strategice într-un moment în care marea interioară este din ce în ce mai vitală pentru regiune.

Interesul reînnoit al Washingtonului pentru regiune a fost stimulat de doborârea de către Rusia a unei drone de supraveghere americane în martie 2023, determinând membrii Comisiilor de relații externe ale Senatului și Camerei să propună un proiect de lege bipartit  care subliniază importanța regiunii și necesitatea de a stabili o strategie.

Citește și: Ucraina a primit nave pentru a asigura „coridorul civil” în Marea Neagră. Marea Britanie o ajută

Agresiunea Rusiei în regiune a fost subliniată în septembrie, când înregistrările interceptate au arătat că încercarea de a doborî un avion de supraveghere al Regatului Unit care transporta aproximativ 30 de membri ai echipajului în spațiul aerian internațional, în 2022, a fost un act intenționat. Din fericire, o rachetă a eșuat și alta a ratat ținta.

Actul de Securitate al Mării Negre din 2023 a fost încorporat în Actul de Autorizare a Apărării Naționale pentru 2024, care are în prezent soluționate diferențele din Camera și Senat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te