VIDEO Nordul Siriei, zonă liberă de regimul Assad, cere ajutor după cutremur. Doar Rusia se „oferă”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.02.2023 - 22:06
Nordul Siriei cere ajutor după cutremur/Foto: whatsapp

Cutremurele devastatoare care au lovit Turcia au distrus și nordul Siriei, devastat de război, unde milioane de refugiați trăiesc în tabere de ambele părți ale graniței. Au fost raportate sute de victime, dar nu se știe câte mai sunt sub dărâmături.

SHARE

Mii de clădiri s-au prăbușit, iar mai multe videoclipuri arată momentul în care acestea au căzut, în timp ce oamenii alergau să se adăpostească.

Multe clădiri de patru sau cinci etaje sunt acum aplatizate, drumurile au fost distruse și există munți uriași de moloz cât vezi cu ochii.

Un voluntar din cadrul grupului de salvare Căștile Albe, care operează în zonele controlate de rebeli din nord-vestul Siriei, a raportat dezastrul din Sarmada, în apropiere de granița cu Turcia, potrivit bbc.com.

<

"Multe clădiri din diferite orașe și sate din nord-vestul Siriei s-au prăbușit", a declarat el pentru BBC.

<

"Și acum, multe familii se află sub dărâmături. Încercăm să le salvăm, dar este o sarcină foarte grea pentru noi.”

Un videoclip filmat în Azaz, Siria, la câteva ore după primul cutremur, arată un un copil mic salvat, despre care se spune că abia fusese născut, dar, din nefericire, mama lui murise. a

"Avem nevoie de ajutor. Avem nevoie ca comunitatea internațională să facă ceva, să ne ajute, să ne susțină. Nord-vestul Siriei este acum o zonă calamitată. Avem nevoie de ajutor din partea tuturor pentru a ne salva oamenii", a adăugat el.

Autoritățile locale au lansat un apel către Organizația Mondială a Sănătății, 
echipele de salvare ale Națiunilor Unite, Uniunea Europeană, echipele medicale turcești, managementul situațiilor de urgență și dezastrelor:

„Facem apel urgent să oferiți o mână de ajutor din partea echipelor medicale și a echipelor de salvare în zonele afectate de cutremurul ce a lovit nordul Siriei și sudul Turciei, provocând pierderi grave de vieți și proprietăți.

Va informam ca echipele locale au facut tot ce le-a stat in putinta, dar nu au nici o calificare pentru gestionarea dezastrelor naturale majore, ceea ce a facut ca toate aceste echipe să piarda controlul si sa fie neajutorate în fața dezastrului de asemenea proporții.”

Rusia și Iranul s-au oferit imediat să „ajute” în zona unde armatele și milițiile lor pro-Assad nu au reușit să pătrundă. Președintele rus Vladimir Putin a oferit ajutor atât Turciei, cât și Siriei. Este un „ajutor” ce va fi refuzat în nordul Siriei, este lesne de înțeles de ce.

Agenția de apărare civilă Căștile Albe a declarat nord-vestul Siriei drept "zonă de dezastru" după ce un cutremur puternic centrat în sud-estul Turciei a zguduit luni dimineața devreme întreaga regiune, potrivit agenției Anadolu.

De asemenea, Căștile Albe au cerut mai multă presiune asupra regimului sirian și a milițiilor sprijinite de Iran „să nu lanseze atacuri împotriva zonelor afectate de cutremur".

Assad a cerut ajutor Israelului

Israelul a confirmat că președintele sirian Bashar al-Assad a contactat un oficial de stat terț pentru a cere ajutorul Israelului, în urma cutremurului care a lovit țara.

Israelul este pregătit să extindă ajutorul acordat Turciei, afectată de cutremur, și la victimele siriene, a declarat luni premierul Benjamin Netanyahu. 

„Am ordonat să se trimită, la cererea guvernului turc, echipe de salvare și ajutor medical", a declarat Netanyahu în cadrul unei ceremonii într-un spital din apropierea Tel Avivului.

„Întrucât s-a primit o cerere în acest sens și pentru numeroase victime ale cutremurului din Siria, am dat instrucțiuni să se facă și acest lucru", a spus el.

Israelul e pregătit să trimită corturi și materiale medicale și să ofere tratament pentru răniți.

Netanyahu nu a precizat cine a făcut cererea în ceea ce privește Siria. 

Luni, ziarul Al Watan, al regimului Assad, a citat un oficial sirian care a negat informațiile potrivit cărora ar fi transmis o cerere de ajutor Israelului în urma cutremurului masiv care a zguduit regiunea. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te