VIDEO Momentul în care ucrainenii spulberă dronele Shahed rusești cu tunurile germane Ghepard

DE Adina Mutăr | 12.09.2023 - 20:25
Momentul în care ucrainenii doboară dronele Shahed cu tunurile germane Ghepard - Foto: Wikimedia Commons - Hans-Hermann Bühling (imagine cu caracter ilustrativ)

Momentul în care ucrainenii spulberă dronele Shahed rusești cu tunurile germane Ghepard. Fabricate în Germania de Vest în timpul războiului Rece, tunurile sunt foarte eficiente, în versiunea modernizată.

SHARE

Momentul în care ucrainenii spulberă dronele Shahed rusești cu tunurile germane Ghepard apare într-un videoclip.

Două drone rusești de origine iraniană Shahed-136 (Geran-2) au fost doborâte de ucraineni cu un tun antiaerian autopropulsat Flakpanzer Ghepard (SPAAG) livrat de germani în timpul unui atav în regiunea Odesa, sudul Ucrainei.

Momentul în care ucrainenii doboară dronele Shahed cu tunurile germane Ghepard

Gepard s-a dovedit foarte eficient împotriva dronelor rusești și, în unele cazuri, a rachetelor de croazieră, datorită rolului de apărare punctuală împotriva diferitelor ținte aeriene ce zboară la altitudine joasă.

Potrivit Comandamentului Aerian de Sud al Ucrainei, care a postat videoclipul pe pagina sa oficială de Facebook, filmarea înfățișează unul dintre sistemele care doboară două dintre dronele kamikaze din seria Shahed.

„Videoclip cu activitatea de luptă a soldaților comandamentului aerian „Sud” împotriva UAV-urilor de atac „Shahed-136/131” în noaptea de 7 septembrie 2023 la Odesa. Ghepardul german a vânat șahizii inamici”, se arată în postare, potrivit thedrive.com.

Iranul a furnizat Rusiei drone Shahed din septembrie anul trecut.

Varianta Ghepardului ce acționează în Ucraina are un radar de căutare în bandă S și un radar de urmărire în bandă Ku, esențiale pentru capacitatea de a localiza, urmări și angaja ținte pe timp de noapte și în condiții meteorologice nefavorabile.

Citește și: Drone cu inteligență artificială intră în serviciul armatei ucrainene. Bruiajul nu mai e o problemă

Multe dintre loviturile cu drone kamikaze fabricate în Iran  au loc noaptea pentru a ajuta la îmbunătățirea supraviețuirii acestor tipuri.

46 de tunuri Ghepard au fost livrate în Ucraina de către Germania, cu alte șase în așteptare.

Germania a anunțat încă din aprilie 2022 că va trimite în Ucraina un număr de Ghepard-uri retrase, produse inițial pentru ceea ce era atunci armata vest-germană în timpul Războiului Rece.

Citește și: Kievul, atacat din nou de drone rusești. Multe au fost doborâte și au căzut prin oraș

Dezvoltat și produs în anii 1970, a fost pentru o lungă perioadă de timp o piatră de temelie a apărării aeriene a armatelor Bundeswehr, olandeză și belgiană.

Acestea au renunțat la Ghepard la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, iar acum este folosit doar de alte armate, în special în Ucraina din 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te