VIDEO Un mister vechi, dezlegat Unde a dispărut al optulea continent în urmă cu 155 milioane ani ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.10.2023 - 08:50

Misterul „continentului pierdut” a fost rezolvat de cercetători care au refăcut harta dispariției acestuia. Totul s-a petrecut în urmă cu 155 milioane de ani.

SHARE

Misterul „continentului pierdut” a fost rezolvat de cercetători care au refăcut harta dispariției acestuia. Totul s-a petrecut în urmă cu 155 milioane de ani.

Oamenii de știință au pus cap la cap rămășițele unui continent care s-a desprins din vestul Australiei în urmă cu 155 de milioane de ani și care a dispărut în timp ce se îndrepta spre nord, spre Asia de sud-est.

Citește și: FOTO Noi descoperiri, în situl Păuleni - Ciuc Dâmbul Cetăţii: Amforete şi vase de peste 4.000 de ani

Sunt cunoscute șapte continente pe glob: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctida, Asia, Australia și Europa.

Misterul a ceea ce s-a întâmplat cu un continent pierdut, care a dispărut în urmă cu 155 de milioane de ani, ar putea fi în sfârșit rezolvat, după ce oamenii de știință au descoperit dovezi ale acestui continent și i-au refăcut dispariția. 

Citește și: FOTO Descoperire epocală: Statuia unui „lamassu", de peste 2.700 de ani vechime, găsită în Irak

Se pare că continentul pierdut, cunoscut sub numele de Argoland, a avut o separare dezastruoasă de vestul Australiei. S-a dezintegrat în timp ce forțele tectonice au întins masa de uscat și au îndepărtat-o de restul continentului, înainte de a o împrăștia în Asia de Sud-Est, a constatat un nou studiu.

Misterul „continentului pierdut” a fost rezolvat

Cercetătorii știau de mult timp că o masă de uscat s-a desprins din Australia în urmă cu 155 de milioane de ani, datorită indiciilor lăsate în geologia unui bazin oceanic adânc cunoscut sub numele de Câmpia abisală Argo din largul coastei de nord-vest a țării.

Dar, spre deosebire de India, care s-a desprins din vechiul supercontinent Gondwana în urmă cu 120 de milioane de ani și care formează și astăzi o masă continentală intactă, Argoland s-a desprins în fragmente. 

"Știam că trebuie să fie undeva la nord de Australia, așa că ne așteptam să îl găsim în Asia de Sud-Est", a declarat pentru Live Science autorul principal al studiului, Eldert Advokaat, cercetător în cadrul departamentului de științe ale Pământului de la Universitatea Utrecht din Olanda.

Advokaat și colegii săi au reconstituit călătoria continentului desprins. Cercetătorii au găsit fragmente de pământ străvechi împrăștiate prin Indonezia și Myanmar, dar când au încercat să reconstruiască Argoland din aceste fragmente, "nimic nu se potrivea", a spus el. 

Echipa a lucrat apoi în sens invers, adunând dovezi în Asia de Sud-Est pentru a reconstitui călătoria spre nord a Argolandului. Printre fragmentele împrăștiate de pământ antic, au descoperit rămășițele unor mici oceane care datează de acum aproximativ 200 de milioane de ani. Aceste oceane s-au format, probabil, pe măsură ce forțele tectonice au întins și fisurat Argoland înainte ca această masă continentală lungă de 5.000 de kilometri să se desprindă, a declarat Advokaat.

"Acest proces a continuat timp de 50-60 de milioane de ani și, în urmă cu aproximativ 155 de milioane de ani, întregul colaj de insule și oceane intermediare a început să plutească în derivă spre Asia de Sud-Est", a spus el.

Era deja un ansamblu foarte extins și fragmentat"m a concluzinat crecetătorul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te