VIDEO Misterioase sisteme americane de apărare aeriană ce nu ratează ținta ajung în Ucraina

DE Adina Mutăr | 12.10.2023 - 19:08
Misterioase sisteme americane de apărare aeriană ajung în Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Misterioase sisteme americane de apărare aeriană ajung în Ucraina. Nu ratează ținta. Armata americană va livra curând „noi sisteme de apărare aeriană” Ucrainei, nenumite, ce trag „rachete cu detectare a căldurii AIM-9M Sidewinder”.

SHARE

Misterioase sisteme americane de apărare aeriană ce nu ratează ținta ajung în Ucraina. Care sunt aceste sisteme rămâne un mister deocamdată.

The War Zone a scris anterior posibilitatea unei capacități Sidewinder sol-aer pentru forțele ucrainene după ce ultimele ajutoare militare au inclus, inexplicabil, rachete AIM-9M, o versiune mai veche aer-aer a Sidewinder.  

Misterioase sisteme americane de apărare aeriană ce nu ratează ținta ajung în Ucraina

O nouă tranșă de ajutor militar al SUA pentru Ucraina „include muniții AIM-9 pentru un nou sistem de apărare aeriană pe care îl vom livra în curând Ucrainei”, a declarat la 10 octombrie secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la cea de-a șaisprezecea reuniune a Grupului de Contact multinațional pentru Ucraina, ce s-a desfășurat la Bruxelles, Belgia.

Rachetele Sidewinder sunt doar o parte din pachetul complet de ajutor pe care Pentagonul l-a anunțat la 10 octombrie, evaluat la 200 de milioane de dolari. 

Include, de asemenea, „muniții aeriene de precizie” (un termen folosit pentrubombe cu ghidare de precizie cu rază extinsă), sisteme antitanc TOW, muniție pentru artilerie și arme de calibru mic, contra-drone nespecificate și echipament de război electronic, printre altele.

Citește și: SUA trimit un portavion, 5.000 de marinari și crucișătoare în Europa pentru a speria Rusia

Până acum nu au apărut detalii despre aceste sisteme „noi” de apărare aeriană dincolo de faptul că sunt dotate cu AIM-9M Sidewinder. 

Ideea unui sistem de apărare aeriană Sidewinder nu este nouă. Între anii 1960 și 1990, armata americană a lansat un astfel de sistem, numit Chaparral.

Acesta a constat dintr-un lansator cu patru runde cu turelă montat fie pe un vehicul cu șenile bazat pe transportorul blindat de personal M113, fie pe o remorcă.

Citește și: VIDEO Momentul în care HIMARS distruge un echipaj rus de operatori de drone. I-au spulberat

Chaparral a folosit derivate ale AIM-9 Sidewinder cunoscute sub numele de MIM-72 și a fost exportat într-o serie de țări în timpul Războiului Rece. A rămas în serviciu limitat astăzi, inclusiv în forme terestre și navale în Taiwan.

Posibil să fie un sistem mai vechi, dar modernizat

Există posibilitatea ca „noile” sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina să fie Chaparral modernizat, capabil să tragă AIM-9M. Armata americană ar putea căuta să le achiziționeze din țări terțe pentru a le retransfera către armata ucraineană.

Sistemele de lansare Chapparal, sau doar AIM-9M-urile în sine, ar putea fi, de asemenea, portate pe un alt vehicul transportator sau chiar pe o platformă paletizată, potrivit thedrive.com

Mulți membri NATO care asistă deja Ucraina au stocuri de AIM-9M sau alte variante similare mai vechi de Sidewinder ce ar putea fi trimise în Ucraina pentru a „alimenta” aceste „noi sisteme de apărare aeriană”.

Forțele ucrainene se confruntă cu amenințări aeriene semnificative, inclusiv din partea dronelor, elicopterelor și avioanelor de atac ale Rusiei. 

Această amenințare mărește necesitatea de sisteme de apărare aeriană eficiente. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te