VIDEO Misterioasa dispariție a generalului rus Gherasimov. A fost ucis de o rachetă Storm Shadow?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.01.2024 - 21:38
Misterioasa dispariție a generalului Gherasimov - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Misterioasa dispariție a generalului rus Valeri Gherasimov, omul de bază al lui Putin în războiul împotriva Ucrainei. A fost ucis de o rachetă Storm Shadow în atacul Ucrainei de la 5 ianuarie asupra unor ținte în Crimeea?

SHARE

Misterioasa dispariție a generalului Gherasimov. A trecut mai mult de o săptămână de când Ucraina a efectuat două lovituri cu rachete de adâncime împotriva țintelor rusești în Crimeea, la 5 ianuarie, existând zvonul că Gherasimov ar fi una dintre victime.

Rachetele de croazieră britanice Storm Shadow și franceze SCALP au fost folosite pentru a lovi un post de comandă de lângă Sevastopol și o stație radar din Uiutne, lângă orașul de coastă Evpatoria.

Misterioasa dispariție a generalului rus Gherasimov. A fost ucis de o rachetă Storm Shadow?

Visegrád 24 a raportat la scurt timp după aceea că 23 de militari ruși au fost uciși în atacul ucrainean asupra bazei aeriene ruse din Saki, Crimeea, dintre care nouă erau din forțe speciale și cinci „comandanți de rang înalt”.

Curând după aceea, au început să circule rapid zvonuri că unul dintre acei comandanți de rang înalt ar fi generalul rus Valeri Gherasimov, potrivit kyivpost.com.

WarVehicleTracker a postat pe Twitter o imagine de pe canalul Telegram ce sugera că comandantul teatrului de „operațiuni speciale” al lui Putin în Ucrcaina se afla „într-un post de comandă lângă Sevastopol în momentul atacului” și că este posibil să fi fost una dintre victime.

Citește și: România, negocieri secrete pentru a garanta securitatea Ucrainei contra Rusiei. Ce a promis Londra?

La 6 ianuarie, fostul șef adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate Ucrainene, generalul-locotenent Igor Romanenko, a avertizat „împotriva zvonurilor despre eliminarea șefului Marelui Stat Major al Rusiei, Valeri Gherasimov”, într-un interviu pentru Radio NV.

Însă, nimeni nu s-a străduit cu adevărat să imfirme aceste zvonuri, iar absența lui Gherasimov de pe scena publică și tăcerea Moscovei până în prezent cu privire la soarta generalului stârnesc suspiciuni.

Citește și: Putin va ataca furibund până vin avioanele F-16. Piloții ucraineni, antrenați în România

Gherasimov a fost văzut ultima dată în public la 29 decembrie, oferind insigne personalului militar care s-a remarcat în timpul „eliberării Marinka” în regiunea ocupată Donețk, Ucraina.

Kremlin poate să ascundă unde se află Gherasimov pentru că se teme că acesta ar fi o țintă legitimă a Kievului. 

Gherasimov, o țintă legitimă pentru Ucraina

Eliminarea lui Gherasimov ar putea fi un motiv de impuls pentru ca Ucrcaina să pornească o contraofensivă la sol.

Generalul este unul dintre cei mai de încredere consilieri militari ai lui Putin. 

Ofițer cu experiență de luptă în cel de-al doilea război cecen, Siria și incursiunile din 2014 în Crimeea și Donbas, el a fost numit șef al Statului Major General de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, în 2012.

În ianuarie 2023, Gherasimov l-a înlocuit pe generalul Serghei „Armagedon” Surovikin, care a servit ca comandant al tuturor forțelor armate ruse din Ucraina timp de mai puțin de trei luni. 

Nici Gherasimov nu a reușit să găsească calea spre victorie în Ucraina, dar doctrina sa - de a crea turlburări în mai multe zone strategice în folosul Rusiei -  a cunoscut anumite grade de succes, în special în escaladarea conflictelor din Africa și Orientul Mijlociu.

Trecerea comandantului Forțelor Ruse din Ucraina pe lista țintelor legitime ar putea tensiona și mai mult relațiile Kremlinului cu SUA și UE.

Au furnizat SUA informații utile pentru rachetele de croazieră britanice și franceze utilizate în atacurile de la 5 ianuarie cărora le-ar fi căzut victimă și generalul Gherasimov, cum se zvonește?

Acest lucru ar putea explica tăcerea din toate părțile. 

Dar ținta era legitimă și locul atacurilor erau legitime. Aceste atacuri ale Ucrainei asupra Sevastopolului și Uiutne erau un răspuns la atacurile cu rachete ale lui Gherasimov de la 29 decembrie și 2 ianuarie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te