VIDEO Misterioasă „auroră" albastră în Laponia. Test rusesc cu rachete de pe un submarin nuclear?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.11.2022 - 17:28
Misterioasa „auroră" albastră deasupra Laponiei/foto: ndtv.com

Imagini ciudate surprind o panglică albastră cee a luminat un mic sat din Laponia, lăsându-i pe localnici și pe experți surprinși, pentru că nu mai văzuseră o astfel de „auroră”.

SHARE

Observatorii suedezi au crezut mai întâi că fenomenul este un fel ciudat de auroră, dar, pe măsură ce au continuat să privească, au văzut că lumina albastră a rămas staționară, în timp ce aurora verde „dansa” în jurul ei.

Satul Abisko este renumit pentru faptul că are propria minune naturală sub forma unei "găuri albastre" - un petic de cer care se întinde pe o suprafață cuprinsă între 3,8 și 7,7 mile pătrate și care rămâne senin indiferent de condițiile meteorologice.

Totuși, această lumină albastră era diferită.

Experții au studiat mai multe ipoteze și au ajuns la concluzia că ar fi putut fi cauzată de un submarin rusesc nuclear ce testa rachete balistice intercontinentale.

Teoria se bazează pe faptul că Moscova a testat cu succes o rachetă balistică Bulava de pe submarinul cu propulsie nucleară Generalissimus Suvorov în Marea Albă în ziua în care a fost observată lumina albastră, la 3 noiembrie.

„Echipa noastră fotografiază cerul nopții de peste un deceniu, iar acest eveniment nu seamănă cu nimic din ce am văzut vreodată”, a declarat Chad Blakley, directorul companiei Lights over Lapland.

Nu ar fi prima dată când un test cu rachete ar provoca un spectacol bizar de lumini asemănător cu o auroră.

În 2017, panglici albastre similare au fost observate pe cerul de deasupra Cercului Arctic după ce Rusia a lansat mai multe rachete în timpul unui exercițiu de luptă.

Aurorele apar atunci când particulele din furtunile solare care se apropie lovesc gazele din atmosfera planetei noastre, coliziunea ducând adesea la aceste spectacole care atrag atenția.

Citește și

Foști politicieni ruși, reuniți în Polonia pentru a discuta cum să-l elimine pe Putin

VIDEO Primele imagini cu cele mai performante rachetele americane anti-tanc folosite de Ucraina

Rusia a declarat marți că „este posibil" să testeze racheta balistică intercontinentală Satan-2, înaltă de 14 etaje, înainte de sfârșitul anului.

Anunțul vine pe fondul suspiciunilor că racheta hipersonică, cu o viteză de 15.880 km/h, nu este nici pe departe pregătită pentru utilizare.

„Testele de proiectare a zborului rachetei Sarmat (Satan-2) ar putea continua înainte de sfârșitul acestui an, cu o a doua lansare de testare”, a declarat un oficial al Ministerului Apărării pentru agenția de presă de stat TASS.

Dezvăluirea faptului că s-ar putea efectua un al doilea test vine după ce anterior s-a spus de către oficiali că Satan-2 va fi complet implementat până la sfârșitul anului, iar acum se constată întârzieri.

Luna trecută, Rusia a fost de acord să permită echipelor americane să inspecteze racheta în baza unor acorduri internaționale, până în februarie 2024.

Analiștii din domeniul apărării au subliniat că racheta rusească anterioară R-36M2 Voevoda a fost testată de nu mai puțin de 17 ori înainte de a fi pusă în serviciul de luptă.

O altă rachetă - RT-2PM Topol - a fost testată de peste zece ori înainte de a fi desfășurată.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te