VIDEO Miniștri francezi, surprinși cu camera ascunsă la petreceri clandestine în plină pandemie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.04.2021 - 10:01
Politicieni francezi, inclusiv miniștri, sunt suspectați că au participat la evenimente nepermise în pandemie. / Foto: lepoint.fr

Politicieni francezi, inclusiv miniștri, sunt suspectați că au participat la evenimente nepermise în pandemie, în restaurante clandestine, încălcând măsurile sanitare în vigoare.

SHARE

Canalul privat M6 a difuzat, vineri seară, un reportaj realizat cu o cameră ascunsă într-un loc prezentat ca „un restaurant clandestin situat în cartierele selecte”, unde participanţii şi chelnerii nu poartă măşti şi nu respectă regulile anti-COVID.

De asemenea, postul TV a difuzat şi alte imagini ale unei petreceri cu plată, unde zeci de invitaţi apar fără măşti, unii îmbrăţişându-se. Totul sfidând interdicţiile adoptate pentru a frâna răspândirea coronavirsului.

În Franţa, restaurantele şi barurile sunt închise de la sfârşitul lunii octombrie 2020

Unul dintre organizatorii intervievaţi, prezentat drept „colecţionar”, a spus cu voce din off: „Am luat cina săptămâna aceasta în două sau trei restaurante care sunt aşa-zise restaurante clandestine, împreună cu unii miniştri. Deci asta mă face să mă amuz oarecum. Suntem într-o democraţie. Facem ce vrem”.

Procurorul Rémy Heitz a anunţat duminică seară că a sesizat „Brigada pentru reprimarea delincvenţei contra persoanei (BRDP) a poliţiei judiciare din Paris cu privire la o anchetă despre punerea în pericol a celorlalţi şi a unor activităţi ascunse” cu scopul de „a verifica dacă au fost organizate petreceri cu nerespectarea regulilor sanitare şi a stabili cine au fost eventualii organizatori şi participanţi”.

Citește și:

Petrecere ilegală, la Bamboo. Activitatea cunoscutului club bucureștean, suspendată de autorități

#OnVeutLesNoms

Duminică, polemica pe această temă a fost un moment subiectul cel mai popular pe Twitter, sub hashtagul #OnVeutLesNoms (vrem numele), alimentat de afirmaţiile mai multor miniştri, chestionaţi în emisiuni duminicale la radio şi televiziune.

Ministrul pentru cetăţenie, Marlene Schiappa, a estimat astfel că, „dacă miniştri sau deputaţi” au fost într-adevăr prezenţi la astfel de mese clandestine, „trebuie să existe amenzi şi să fie penalizaţi ca oricare cetăţean”. Mai târziu, pe Twitter, ea a aprobat o internaută care a afirmat că, dacă este adevărat, miniştrii ar trebui „să dispară” din guvern: „Este de la sine înţeles. Cu o amendă”, a postat ministrul pe Twitter.

Cu toate acestea, câţiva dintre colegii săi din executiv au exclus ca un membru al guvernului să fi participat la aceste dineuri. „Nu cred absolut deloc”, a reacţionat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului.

„Datoria noastră este de a avea un comportament total ireproşabil şi exemplar”, a insistat el.

Citește și:

VIDEO Un club de fițe plătește amenda dintr-o sticlă de șampanie și îi mai rămân 56.500 de lei

Ministrul economiei, Bruno Le Maire, a părut şi el sceptic: „Toţi miniştrii, fără excepţie, respectă regula”. „Aş fi curios ca acest proprietar de restaurant să dea numele miniştrilor dacă este atât de bine informat”, a adăugat el.

Ministrul de interne, Gerald Darmanin, a sesizat la rândul lui prefectura poliţiei din Paris, care a deschis o anchetă administrativă.

„Acest lucru este absolut inacceptabil”, a spus Gerald Darmanin. „În fiecare zi, serviciile de poliţie şi de jandarmerie intervin în cartierele populare, deoarece se fac grătare uriaşe, pentru că oamenii nu respectă restricţiile. Este evident că în cele mai selecte cartiere ale capitalei regula este aceeaşi pentru toată lumea. Nu există două tipuri de cetăţeni, cei care au dreptul de a face petreceri şi cei care nu au acest drept”, a insistat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te