VIDEO Mărturia unui român aflat în vacanță în Grecia: „Arde Thassos. Așteptăm ajutor din cer”

DE Alin Crișan | 11.08.2022 - 18:38
Incendiu de vegetație - Foto: Profimedia

Un român aflat în vacanță în Grecia, pe insula Thassos, trăiește clipe de coșmar. Un incendiu de vegetație a cuprins insula, iar acum oamenii așteaptă „ajutor din cer”.

SHARE

Românul aflat în vacanță în Grecia, în insula Thassos, a mărturisit că un incendiu de vegetație a cuprins majoritatea insulei „dinspre Potos spre Theologos ne-a lovit mirosul de pădure arsă, adus de vânt, de peste deal”. 

Citește și: Cercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer „foarte promițător”

„E 4:24. M-am trezit ultima oară miercuri, la 07:30. Părea o zi normală. Pe seară, puțin după ora 21, am aflat că arde prin Potamia. Și cu fiecare oră de trecea, părea și mai mare incendiul. Primeam tot mai multe poze, informații, întrebări de la vecini, turiști, prieteni și străini. Pe la 00:30 am plecat din Limenaria și nu știam dacă să mergem spre Potamia sau spre Theologos, acasă. Am decis amândoi că e mai bine să mergem spre casă, pentru că nu suntem pregătiți și apți să stingem incendii de pădure.

Am decis să ajutăm cum putem, și anume să ne facem treaba. Am construit rapid o celulă de criza cu echipa și am stabilit procedura de urmat pe termen scurt, în ceea ce privește pașii imediat următori.

Citește și: McDonald se redeschide în Ucraina chiar dacă războiul pare departe să se încheie

Dinspre Potos spre Theologos ne-a lovit mirosul de pădure arsă, adus de vânt, de peste deal. Deja flăcările se îndreptau spre Kinira. Credeam că sunt gâze, dar era cenușă ce cădea de sus peste drum, ca o ninsoare prea curând și nedorită în august. Aproape de Theologos, uitându-ne spre Kinira, se vedea cerul luminat în roșu periculos. Plus mirosul de lemn ars. Plus cenușa adusă de vântul puternic. Am urcat pe centură, acolo unde începe drumul forestier spre Kinira. Deși era 1:20, câteva mașini cu localnici așteptau să vadă evoluția focului. Vine, nu vine... E 4:33. Nu am dormit. Nu a venit. Vântul încă bate dinspre foc spre Theologos, uneori mai tare, alteori mai încet. Nu am dormit și mă dor ochii.

Citește și: VIDEO Incendiu devastator, în Thassos. MAE anunță că autoritățile elene evacuează zona afectată

Sper că voluntarii și pompierii sunt toți ok și le mulțumesc pentru efortul lor, tuturor.
Fac apel către turiști să își păstreze calmul și să nu se deplaseze de la cazare până focul nu este stins, permițând astfel autorităților să intervină.

În tot acest timp am așteptat autoritățile să ne caute și să stabilim împreună strategia de comunicare. Încă îi așteptăm. Până ne caută, facem ce ne pricepem mai bine: informăm, corect. Ajutăm, cu ce putem. E 4:42. S-a oprit vântul. Așteptăm ajutor din aer, în zorii zilei”, a scris într-o postare pe Facebook, pe forumul Thassos, Dan Adrian Drăgan.

 

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că autorităţile elene au dispus evacuarea persoanelor din zona Limenaria din Thassos, unde s-a produs un puternic incendiu de vegetaţie, care afectează în prezent estul insulei.

Potrivit MAE, la misiunea diplomatică a României în Grecia şi la oficiul consular nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă.

Citește și: VIDEO Cum doboară un soldat ucrainean un avion de atac rusesc Su-25. „Răzbunătorul din Zaporojia”

Ministerul recomandă cetăţenilor români care se află în Insula Thassos să evite deplasările în zona afectată de incendiu şi să informeze de îndată Consulatul General al României la Salonic dacă sunt afectaţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.