VIDEO Liderul opoziției sud-coreene a fost înjunghiat în gât. Îl acuză pe președinte pentru atentat

DE Adina Mutăr | 02.01.2024 - 21:05
Liderul opoziției sud-coreene a fost înjunghiat în gât - Foto: Profimedia Images

Liderul opoziției sud-coreene a fost înjunghiat în gât. Îl acuză pe președinte pentru atentat. În general, lideri ai opoziției din Coreea de Sud sunt victime ale unor atentate.

SHARE

Liderul opoziției sud-coreene a fost înjunghiat în gât și a fost transportat de urgență la Seul pentru a fi operat. Îl acuză pe președinte pentru atentat.

Lee Jae-myung a fost înjunghiat în gât de un atacator neidentificat în timpul unei vizite în orașul portuar Busan, din sudul Coreei.

Liderul opoziției sud-coreene a fost înjunghiat în gât. Îl acuză pe președinte pentru atentat

Lee, care conduce Partidul Democrat, era conștient și a fost transportat cu avionul la Spitalul Universitar Național din capitală după ce a primit tratament de urgență la Busan, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Kwon Chil-seung.

Liderul opoziției a fost atacat în timp ce vizita șantierul unui nou aeroport din oraș, a declarat un oficial.

Atacatorul, descris ca fiind un bărbat în vârstă de 50 sau 60 de ani și purtând o coroană de hârtie cu numele lui Lee pe ea, l-a abordat inițial pentru un autograf, înainte de a se arunca asupra lui, înjunghiindu-l. Bărbatul a fost arestat. 

Imaginile de la televizor și un clip video de pe platforma de socializare X îl surprind pe atacator cu brațul întins,  înjunghiându-l pe Lee în gât.

Transferul la Seul a fost posibil după ce personalul medical a stabilit că starea lui nu pune viața în pericol.

Partidul Democrat condus de Lee a numit incidentul „un atac terorist și o amenințare gravă la adresa democrației”. 

Fost guvernator de provincie, liberal, Lee a pierdut alegerile prezidențiale din 2022 în fața președintelui Yoon Suk-yeol cu o marjă îngustă.

Cunoscut pentru stilul său deschis, el este văzut de susținători ca un erou antielitist care ar putea reforma politica instituției, eradica corupția și rezolva inegalitatea economică în creștere. Criticii îl consideră un populist periculos, care se bazează pe stimularea diviziunilor și demonizarea adversarilor săi conservatori, potrivit independent.co.uk.

Principal lider al opoziției din Coreea de Sud, el s-a declarat împotriva alianței militare trilaterală formată din țara sa, SUA și Japonia, considerând că nu este necesară, deoarece ar declanșa doar o alianță echivalentă care să includă Coreea de Nord, China și Rusia.

Citește și: Coreea de Nord se "pregătește" de război nuclear cu SUA și Coreea de Sud. Planul lui Kim Jong-Un

Lee este în prezent judecat pentru presupusă luare de mită într-un proiect de dezvoltare, când era primar al orașului Seongnam, lângă Seul. El a negat orice faptă greșită, numind acuzațiile „ficțiune” și „conspirație politică” și chiar a intrat în greva foamei în semn de protest față de acuzații, învinuindu-l pe președinte că folosește sistemul de justiție penală pentru a intimida oponenții politici.

Biroul președintelui Yoon Suk Yeol a emis o declarație prin care condamnă atacul, spunând că este un act inacceptabil.

Președintele și-a exprimat, de asemenea, profundă îngrijorare pentru Lee și a cerut să i se acorde cea mai bună îngrijire.

Citește și: VIDEO Avionul nuclear american B-52, pentru prima oară în Coreea de Sud. Ce misiune are

Coreea de Sud, care are următoarele alegeri parlamentare programate pentru aprilie, are o istorie de violență politică.

Predecesorul lui Lee, Song Young-gil, a fost atacat în 2022, la un eveniment public, cu un obiect contondent în cap, provocându-i o lacerație.

Liderul partidului de opoziție conservator de atunci, Park Geun-hye, care mai târziu a ocupat funcția de președinte, a fost înjunghiată la un eveniment în 2006 și a suferit o tăietură pe față care a necesitat o intervenție chirurgicală.

Tatăl ei, Park Chung-hee, care a fost președinte timp de 16 ani după ce a preluat puterea într-o lovitură de stat militară, a fost împușcat și ucis de șeful spionajului, în 1979, la o cină privată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te