Coreea de Nord se "pregătește" de război nuclear cu SUA și Coreea de Sud. Planul lui Kim Jong-Un

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.11.2023 - 09:37
Coreea de Nord se "pregătește" de război nuclear cu SUA și Coreea de Sud. Planul lui Kim Jong-Un - Foto: Profimedia images

Liderul nord-coreean Kim Jong Un se "pregătește serios" pentru război nuclear cu SUA și Coreea de Sud. Dictatorul din Coreea de Nord își construiește arsenalul de arme nucleare cu care vrea să arunce omenirea în haos și moarte, potrivit unui expert în istoria Coreei.

SHARE

După decenii de presiuni internaționale care au încercat să oprească dezvoltarea armelor nucleare, Coreea de Nord a anunțat în timpul administrației fostului președinte George W. Bush că efectuează teste nucleare și că deține arme. Țara are acum un arsenal care include un număr estimat de 35 până la 63 de focoase, potrivit Institutului pentru Știință și Securitate Internațională.

Coreea de Nord se "pregătește" de război nuclear cu SUA și Coreea de Sud. Planul lui Kim Jong-Un

Într-un interviu publicat joi de Financial Times, profesorul de istorie de la Universitatea Kookmin, Andrei Lankov, a declarat că Kim a fost încurajat să construiască arsenalul nuclear din cauza faptului că liderii occidentali nu au profitat de oportunitățile anterioare de a exercita presiuni asupra regimului, crezând în mod eronat că programul nuclear nu reprezenta "o amenințare realistă".

Lankov, care este specializat în studii coreene, a susținut că "singurul mod" de a interpreta concentrarea nord-coreeană asupra construirii mai multor arme nucleare este că Kim plănuiește să organizeze o "cucerire" a Coreei de Sud, ca parte a unei "alte runde" a Războiului Coreean. El a spus că ambițiile lui Kim vor deveni clare în următorii 15 ani.

"Cel mai bun, sau poate chiar singurul mod de a explica direcția în care Kim își dezvoltă armele nucleare este că nord-coreenii se pregătesc serios pentru o a doua rundă a războiului coreean și pentru cucerirea Sudului", a declarat Lankov. "Este o amenințare care va începe să devină din ce în ce mai evidentă în următorii 10 sau 15 ani".

Citește și: 100 de rachete nucleare angajate de SUA și Coreea de Sud pentru contracararea amenințării Nordului

Kim a anunțat, în timpul unui discurs din septembrie, că intenționează să "avanseze cu lucrările pentru creșterea exponențială a producției de arme nucleare și diversificarea mijloacelor de atac nuclear", ca parte a unui "nou Război Rece" care opune Statele Unite Coreei de Nord și aliaților săi Rusia și China, potrivit Associated Press.

Ostilitățile dintre SUA și Coreea de Nord s-au intensificat în 2023

Ostilitățile dintre SUA și Coreea de Nord s-au intensificat în acest an, oficialii de la Pyongyang amenințând în mai multe rânduri cu represalii din cauza unor presupuse incursiuni pe teritoriul său sau în apropierea acestuia. Coreea de Nord a amenințat că va lansa un atac nuclear asupra SUA în iulie din cauza unui submarin nuclear care a sosit la Busan, în Coreea de Sud.

Deși nu este clar în ce măsură Coreea de Nord este capabilă să lovească direct SUA, aceasta a testat rachete balistice intercontinentale (ICBM) care ar putea ajunge până dincolo de Pacific. Detaliile privind armele care se află în arsenalul nuclear al țării sunt puține din cauza secretomaniei regimului Kim.

Citește și: FOTO Coreea de Nord și-a lansat cel mai „nou” submarin nuclear tactic de atac. Când va fi testat?

Cu toate acestea, Comisia Congresului privind poziția strategică a Statelor Unite a publicat luna trecută un raport care a concluzionat: "Coreea de Nord continuă să își extindă și să își diversifice forțele nucleare, sporind amenințarea pentru aliații SUA și forțele din teatrul de operațiuni și reprezentând o amenințare mai mare pentru SUA și aliații săi.

"Coreea de Nord este pe cale să desfășoare rachete cu rază de acțiune intercontinentală înarmate nuclear într-un număr suficient de mare pentru a putea pune la încercare apărarea împotriva rachetelor balistice terestre din SUA", a adăugat raportul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te