VIDEO Israelul a exersat realimentarea în zbor cu avioane cu muniție reală. Va ataca Iranul?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.08.2024 - 07:55
Israelul a exersat realimentarea în zbor pe distanțe lungi pe avioane cu muniție reală - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Israelul a exersat realimentarea în zbor cu avioane cu muniție reală - Foto: X/@IAFsite

Israelul a exersat realimentarea în zbor cu avioane cu muniție reală. Va ataca Iranul? Pe măsură ce tensiunile cu Iranul cresc, Israelul a executat un exercițiu care simulează „un zbor cu distanță lungă în adâncime pe teritoriul inamic”, susținut de realimentare aeriană.

SHARE

Israelul a exersat realimentarea în zbor cu avioane cu muniție reală. Va ataca Iranul?

La 15 august 2024, Forțele Aeriene Israeliene au desfășurat un exercițiu de realimentare aeriană ce a implicat cisternele 707 „Re’em” și avioanele de vânătoare F-35I „Adir” și F-15C/D „Baz”.

Un aspect extrem de rar al exercițiului a fost că aeronavele receptor erau toate înarmate cu muniție reală.

„Exercițiul a simulat un zbor pe distanță lungă în spatele liniilor inamice, realizând realimentări aeriene în perioade scurte de timp. Alimentarea aeriană este o capacitate operațională cerută de forța de luptă, permițându-i să rămână în aer pentru perioade lungi de timp”, se menționează în postările pe social media făcute de Forțele Aeriene Israeliene (IAF), potrivit theaviationist.com.

Israelul a exersat realimentarea în zbor cu avioane cu muniție reală. Va ataca Iranul?

În imaginile difuzate de Forțele de Apărare Israelului, IAF arată o varietate de sisteme de arme.

McDonnell Douglas F-15C „Baz”, varianta cu un singur loc a celei mai de succes aeronave de luptă din toate timpurile, este prezentată purtând muniție de atac direct GBU-31 (JDAM), în timp ce F-15D (model cu două locuri) poartă AGM-142 „Popeye”

AGM-142 este o rachetă de distanță aer-solă produsă de Israel, în timp ce un JDAM este un kit pentru a transforma o bombă „mută” (sau nedirijată) într-o muniție de precizie.

În special, deși simulează o misiune de lovitură cu rază lungă de acțiune, F-15-urile nu sunt echipate cu rezervoarele de combustibil externe obișnuite, fiind încărcate cu arme grele.

În imagini se observă și cel mai nou avion de luptă al Israelului, F-35I „Adir”, zburând în „mod complet stealth” fără reflectoare radar.

IAF a susținut anterior că avioanele F-35 pot ajunge în Iran fără realimentare. 

Unul dintre F-35 este poartă o rachetă aer-aer AIM-9X Sidewinder pe o șină externă. „Adir” și-a revendicat prima lovitură aer-aer prin interceptarea unei rachete de croazieră a rebelilor Houthi din Yemen, iar recent avioanele de luptă au fost implicate în primele lovituri ale Israelului în Yemen, într-un atac de răzbunare asupra forțelor Houthi, care îi atacau navele comerciale.

Israelul analizează o lovitură preventivă asupra Iranului

Cisterna, un avion  Boeing 707, funcționează de 60 de ani. Acest tip de avion-cisternă va fi înlocuit cu rezervoare KC-46A Pegasus. 

Citește și: VIDEO Explozii masive după un raid israelian în Liban. Un depozit de arme Hezbollah, în flăcări

Exercițiul are loc într-un moment în care Israelul așteaptă „răspunsul” iranian la asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran pe 31 iulie.

În așteptarea atacului iranian, forțele se află în stare de alertă sporită, în timp ce mijloace militare suplimentare americane s-au mutat în zonă atât ca un factor de descurajare, cât și pentru a contracara un posibil atac.

Citește și: Antony Blinken ajunge în Israel. Ce va discuta secretarul de stat american cu oficialii din Tel Aviv

Printre acestea se numără cele douăsprezece F-22 care au fost dislocate din Alaska în zona de responsabilitate CENTCOM (Comandamentul Central) al SUA.

Mai mulți oficiali militari israeliene au propus atacarea preventivă a Iranului, decât să se aștepte pasiv „răzbunarea” pentru liderii organizațiilor teroriste asasinați.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te