VIDEO În cât timp s-ar contamina radioactiv Europa dacă centrala nucleară de la Zaporojie ar exploda

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.08.2024 - 14:45
În cât timp s-ar contamina radioactiv Europa dacă centrala nucleară de la Zaporojie ar exploda - Foto: Profimedia images
În cât timp s-ar contamina radioactiv Europa dacă centrala nucleară de la Zaporojie ar exploda - Foto: Profimedia images

În cât timp s-ar contamina radioactiv Europa dacă centrala nucleară de la Zaporojie ar exploda. Situația la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul Rusiei, a devenit critică din cauza luptelor intense dintre trupele ruse și ucrainene.

SHARE

Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru un incendiu recent la centrală, iar Rusia a început evacuarea unor zone din regiunea Belgorod.

În cât timp s-ar contamina radioactiv Europa dacă centrala nucleară de la Zaporojie ar exploda

Incendiul la centrala Zaporojie a fost stins, conform agenției ruse Tass, dar daunele includ avarierea unui turn de răcire, raportate atât de compania rusă Rosatom, cât și de Energoatom, compania ucraineană de energie nucleară.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a observat fum dens în zona de nord a centralei după mai multe explozii.

Situația din Europa ar deveni cu adevărat dramatică în cazul în care lucrurile escaladează iar rușii vor reuși să distrugă centrala nucleară de la Zaporojie.

Citește și: VIDEO Ucraina înaintează în Kursk, rușii dau foc la centrala Zaporojie. Care e nivelul radiațiilor?

Dacă centrala nucleară Zaporojie din Ucraina va exploda în urma unui atac din partea rușilor care o controlează în acest moment, valul de contaminare radioactivă ar ajunge în Europa în 5-7 zile.

O mare parte din cetăţenii Rusiei, Europei, Orientului Mijlociu şi Africii de Nord vor ar putea muri cu o viteză amețitoare din cauza otrăvirii din cauza radiațiilor. Un astfel de dezastru ar fi infinit mai grav decât catastrofa la Cernobîl care afectează și astăzi locul.

Sursa foto: X/ @ClaviusIO

Cum este nivelul radiațiilor la Centrala Nucleară de la Zaporojie în acest moment

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a făcut apel, în plus, la „încetarea” unor astfel de „atacuri iresponsabile care (...) sporesc pericolul unui accident nuclear”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat că nivelul radiațiilor este normal, dar a subliniat riscurile cât timp centrala rămâne sub control rusesc.

Zaporojie este la numai 930 de kiloemtri de granița României, prilej pentru a fi atenți, fără a intra în panică. 

Autoritățile române au publicat mai multe ghiduri în care informează populația ce trebuie să facă în cazul unui accident nuclear.

Citește și: VIDEO Arde ZAPOROJIE! Accident nuclear la 900 km de România? Cum te protejezi? Ce lucruri să ai ?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te