Cei evacuați cu patru avioane ale Royal Air Force au supraviețuit călătoriei pe străzile violente din Khartoum pentru a ajunge la aeroport și a fi transportați în siguranță înainte de încetarea fragilă a focului de 72 de ore.
Cetățenii străini trebuie să ajungă la aeroport fără să le fie oferită vreo escortă. Britanicii au descris că străzile sunt pline de hoți și ucigași ce cutreieră după jaf și posibile victime, în timp ce cadavrele civililor uciși zac împrăștiate, scene desprinse parcă din filme de groază.
Iadul din Khartoum
Pasagerii epuizați - mulți copii - au răsuflat ușurați când au aterizat pe aeroportul London Stansted din Essex miercuri, după o săptămână terifiantă de violențe în Sudan, la doar 24 de ore după ce și-au riscat viața pentru a ajunge la trupele britanice care îi așteptau la baza aeriană Wadi Saeedna din Khartoum.
300 de persoane au fost evacuate în Cipru și acum în Marea Britanie, în timp ce mii de britanici și alți cetățeni străini sunt blocați în țara devastată de război.
A început o cursă dramatică pentru evacuarea a cât mai mulți dintre cei 4.000 de civili britanici blocați în Sudan înainte de încheierea încetării focului de 72 de ore. Încă opt zboruri urmau să plece miercuri din Khartoum până la sfârșitul zilei.
Există temeri că mulți britanici nu vor putea ajunge pe aerodrom din cauza pericolului traseului ce trece prin puncte de control dese organizate de la începutul războiului civil în urmă cu mai bine de o săptămână.
Șoferii de taxi nu riscă să-i ducă pe cetățenii străini pentru nicio sumă de bani, iar lipsa benzinei împiedică și mai mult eforturile de a ieși din infern.
459 de oameni au fost uciși și peste 4.000 răniți, au fost distruse spitale, iar distribuția de alimente a fost perturbată. O treime din cei 46 de milioane de sudanezi erau deja dependenți de ajutorul umanitar.
Cetățenii străini ajung la aeroport printre gloanțe și macete
Străinii care fug din Khartoum au descris cadavre împrăștiate pe străzi, clădiri incendiate, zone rezidențiale transformate în câmpuri de luptă și tineri care rătăcesc cu macete, gata să ucidă.
Rudele celor prinși în Sudan au declarat pentru MailOnline că așteaptă cu neliniște vești că cei dragi au reușit să traverseze capitala și să ajungă în siguranță pe aerodrom în timpul a ceea ce prim-ministrul Rishi Sunak a spus că sunt 24 de ore „critice”.
Regatul Unit deține acum control temporar asupra pistei de aterizare sudaneze, după ce Berlinul și-a încheiat propria misiune de evacuare cu 700 de civili și diplomați din cel puțin 30 de țări salvați.
Secretarul Apărării britanic, Ben Wallace, a declarat că trupele britanice sunt pregătite să folosească forța dacă este necesar pentru a proteja baza aeriană în cazul în care aceasta va fi atacată în timpul transporturilor aeriene pentru civili.