VIDEO Himalaya. Bătaie cu pietre și măciuci la 4.500 m. Zeci de soldați chinezi și indieni, uciși

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.06.2020 - 08:53

Un fapt incredibil pentru mileniul III s-a întâmplat la granița China-India, în munții Himalaya. Pentru că n-au voie să poarte arme, soldații chinezi și indieni s-au bătut cu pumnii, cu pietre înfășurate în sârmă ghimpată, cu ghioage ghintuite, rezultând zeci de morți și răniți.

SHARE

Lupta a durat ore întregi, pe întuneric, pe un teren abrupt, cu prăpastii adânci, soldându-se cu  20 de soldați indieni uciși, inclusiv comandantul lor și peste 40 de partea chineză, dar Beijingul nu a comunicat cazualitățile.

Este cel mai grav incident dintre India și China în 60 de ani petrecut pe linia abruptă a frontierei în Himalaya, unde numeroase filme arată de câte ori soldații chinezi i-au provocat pe indieni, incidente soldate până săptămâna aceasta doar cu răniți.

India este șocată de ceea ce s-a întâmplat, populația ieșind în stradă pentru a arde efigii ale președintelui chinez, Xi Jinping.

Premierul Narendra Modi a cerut un moment de reculegere de două minute pentru soldații uciși, apoi a declarat că „India va apăra fiecare piatră, fiecare centimetru al teritoriului său”.

La câteva zile de la tragicul incident, s-au clarificat circumstanțele care au dus la bătaie ca în epoca de piatră, soldată cu numeroși morți și răniți, pe creasta înaltă și abruptă a râului Galwan.

O patrulă de soldați indieni a întâlnit trupe chineze într-o secțiune abruptă a regiunii muntoase, unde, conform protocoalelor, Armata de Eliberare a Poporului (PLA) nu trebuia să se găsească.

Acest acord de dezangajare a fost semnat la 6 iunie, după numeroase incidente în care trupele chineze au încercat să ocupe acel sector, a informat Delhi.

Guvernul indian susține că trupele chineze au organizat o ambuscadă, fiind înarmate cu pietre înfășurate în sârmă ghimpată, bâte având cuie la capătul de lovire, tije metalice, grănicerii chinezi și indieni neavând voie să poarte arme, în conformitate cu un protocol menit să evite escaladarea conflictului între cele două țări vecine ce dețin arme nucleare.

Patrula indiană a cerut soldaților chinezi să părăsească zona, dar aceștia au început să arunce cu pietre. Grănicerii indieni au căzut în apele înghețate ale râului Galwan.

Comandantul unității de grăniceri indieni, colonelul Santosh Babu, s-a dus la fața locului pentru a discuta cu comandantul chinez, așa cum făcuse în nenumărate incidente până atunci, pentru a aplana conflictul.

Incidentul din acest video s-a petrecut în mai, când chinezii au pătruns, din nou, în zona controlată de India, încercând să dărâme punctul de graniță.

 

Acesta a fost atacat de chinezi, căzând de pe creastă în rîu. 40 de minute mai târziu, o unitate de grăniceri indieni, condusă de un maior, a urcat la 4.500 metri altitudine, unde se aflau chinezii și în acel moment au izbucnit luptele ce au durat peste șase ore, la care au participat peste 600 de grăniceri, chinezii, mult mai numeroși, folosind armele albe pregătite din timp, iar indienii folosindu-și mâinile, picioarele, pietre, conform rapoartelor.

Cele mai multe decese, dintre cei 20 de grăniceri indieni și 43 chinezi, raportate de Delhi, au fost cauzate, conform autopsiilor, de înecare, oamenii căzând de pe creastă în albia râului, însă soldații indieni prezentau răni la cap provocate de ghioagele ghintuite și pietrele înfășurate în sârmă ghimpată, fiind în stare de inconștiență în momentul căderii.

Cel puțin încă patru soldați indieni se află în stare critică.

În urma unei convorbiri telefonice, miercuri seara, între ministrul Afacerilor Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, și ministrul chinez de externe, Wang Yi, cele două părți au emis declarații pentru a dezamorsa conflictul „într-o manieră responsabilă”.

Cu toate acestea, cei doi oficiali au prezentat versiuni diferite asupra cauzelor, India acuzând trupele chineze că au încălcat acordul de dezangajare și că au efectuat „o acțiune premeditată și planificată” împotriva trupelor indiene, iar Wang Yi afirmând că India este singura responsabilă pentru conflict, că forțele sale au trecut în mod ilegal în „partea chineză” (nici nu există linii de demarcație, doar protocoale).

Mass-media chineză de stat a raportat că PLA desfășoară exerciții militare pe graniță „care vizează distrugerea obstacolelor ostile într-o regiune muntoasă de înaltă înălțime”.

Imaginea prezentată, efectuată prin satelit la 16 iunie, arată personalul militar chinez din Valea Galwan, în zona de dezangajare.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te