VIDEO Forumul Economic de la Davos. Soția lui Zelenski i-a trimis o scrisoare lui Xi Jinping

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.01.2023 - 08:34
Prima doamnă a Ucrainei/Foto: Profimedia Images

La o reuniune multilaterală privind reconstrucția Ucrainei, în marja celei de-a 53-a reuniuni anuale a Forumului Economic Mondial, WEF, la Davos, Elveția, soția președintelui ucrainean, Olena Zelenska, a împărțit trei scrisori.

SHARE

La reuniunea pentru reconstrucția Ucrainei, au fost prezenți oameni de știință, lideri corporativi și politici, sub tema "Cooperarea într-o lume fragmentată", cu accent pe reziliența economică, reconstrucția orașelor, oportunitățile de investiții în prezent și în viitor.

Țările occidentale alături de alte guverne aliate sunt unite într-un sprijin fără precedent pentru Ucraina, deoarece Rusia nu duce un război doar împotriva acestei țări, ci și un atac împotriva principiilor și valorilor lumii democratice.

Ucraina a îndemnat liderii mondiali să își intensifice eforturile pentru a îndepărta trupele lui Vladimir Putin de pe teritoriul său, în timp ce războiul dintre această țară și Rusia a dominat prima zi completă a reuniunii elitei mondiale de la Davos.

În contextul în care războiul întunecă perspectivele economiei mondiale în 2023, vicepremierul ucrainean, Iulia Șviridenko, a îndemnat aliații țării să intensifice livrările de echipamente militare pentru ca Rusia să poată fi învinsă mai rapid.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a adus trei scrisori din partea soțului său, Volodimir Zelenski, pe care le-a înmânat președintelui Confederației Elvețiene, Alain Berset, președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pentru Xi Jinping, care a fost înmânată vicepremierului Liu He, prezent la Davos.

În bilet se spune că "Dacă oamenii se unesc, pot muta munții din loc", a dezvăluit Zelenska.

2023 - Criza planetară

"Criza climatică" s-a transformat într-o criză "planetară", de "siguranță" și de "justiție", potrivit unei prezentări recente la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial.

Schimbările climatice reprezintă de mult timp o prioritate a Forumului Economic Mondial, care reunește în fiecare an sute de lideri mondiali pentru a analiza noi politici de gestionare a sistemului global. 

„Dragi prieteni, din punct de vedere științific, aceasta nu este o criză climatică. Acum ne confruntăm cu ceva mai profund", a declarat, în timpul unei prezentări, omul de știință suedez Johan Rockström, adăugând că „viitorul omenirii este cu adevărat în pericol".

„Aceasta este o criză planetară", a subliniat Rockström.

Profesorul Joyeeta Gupta a precizat că o "criză planetară" include  multiple alte tipuri de crize.

„Aceasta este o criză de siguranță, dar mai presus de toate este și o criză de justiție, deoarece se pare că va afecta cel mai puternic oamenii din țările mai sărace care contribuie cel mai puțin la emisiile care încălzesc planeta”, a spus aceasta.

Comentariile lor au fost făcute în timpul unei dezbateri de grup intitulată "Îndrumare în noua normalitate a Pământului", una dintre zecile de dezbateri care au avut loc în cadrul reuniunii anuale a WEF din această săptămână. 

Grupul de discuții a reunit mai mulți vorbitori, printre care fostul vicepreședinte american Al Gore și violoncelistul Yo-Yo Ma, pentru a analiza ce "conducere vizionară este necesară pentru gândirea sistemică, soluții transformative și colaborare globală pentru a construi un viitor mai prosper și mai durabil".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te