VIDEO Europa își încearcă artileria pentru Rusia. România, parte din Dynamic Front și Neptune Strike

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.11.2024 - 07:58

Europa își încearcă artileria pentru Rusia. România, în Dynamic Front și Neptune Strike. Dynamic Front 24 este un pas critic în avansarea armatei în consolidarea interoperabilității cu cel mai mare exercițiu de artilerie din Europa cu obiective strategice.

SHARE

Europa își încearcă artileria pentru Rusia. România, în Dynamic Front și Neptune Strike. 

Dynamic Front are loc în perioada 4-24 noiembrie 2024 în Finlanda, Estonia, Germania, Polonia și România. Acesta demonstrează capacitatea de a partaja misiuni de foc, informații despre țintă și grafice operaționale din Arctica până la Marea Neagră.

Exercițiul crește letalitatea Alianței prin foc la distanță lungă, construiește pregătirea unității într-un mediu comun complex, multinațional și valorifică capacitățile națiunii gazdă pentru a crește raza operațională a United States Army Europe and Africa (USARUER-AF). 

Europa își încearcă artileria pentru Rusia. România, în Dynamic Front și Neptune Strike

Dynamic Front este planificat să includă peste 1.800 de membri ai serviciilor militare din SUA și 3.700 de membri multinaționali din 28 de țări aliate și partenere, potrivit US-Europe World Affairs.

Este un pas critic în avansarea armatei în consolidarea interoperabilității în cel mai mare exercițiu de artilerie din Europa cu obiective strategice.


Dynamic Front se desfășoară în același timp cu Lightning Strike în Finlanda, într-un nou concept de antrenament.

Se desfășoară în perioada 4-24 noiembrie în Germania, Polonia, România, Finlanda și Estonia și are ca obiectiv principal practicarea utilizării unităților comune de artilerie, inclusiv a celor înarmate cu HIMARS și M270 MLRS.

Aceasta este deja a doua etapă a acestui exercițiu. Prima a avut loc în luna februarie a acestui an. Ca și atunci, conducerea evenimentului este atribuită Comandamentului 56 de Artilerie al Armatei SUA.

Anterior, aceste exerciții se țineau în fiecare an, dar odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, conceptul s-a schimbat. Ținând cont de faptul că Rusia se bazează pe utilizarea artileriei , numărul zonelor de exerciții a crescut de la una la cinci, iar numărul de militari a crescut de la 2.400 la 5.500.

Alianța a ținut cont de noile tendințe care au fost dezvăluite în timpul conflictului din Ucraina și a adaptat tactici pentru a duce războiul pe un front larg, unde principalul factor de succes este prezența unei coordonări și comunicări clare între unități.

De această dată, zonele de exerciții sunt foarte aproape de Rusia prin țările unde se desfășoară: România, Polonia, Finlanda și Estonia.

Analiștii militari ruși consideră că aceste exerciții ies din rutina anuală și sunt provocatoare, cu atât mai mult cu cât declarațiile frecvente ale țărilor baltice și ale Poloniei despre disponibilitatea lor de a lansa o lovitură preventivă asupra Rusiei au devenit frecvente.

În ultima săptămână a lunii octombrie, aeronave aliate au efectuat antrenament combinat cu mijloace aeriene, navale și terestre în spațiul aerian de deasupra României, demonstrând capabilitățile NATO în sprijinul descurajării și apărării NATO.

Neptune Strike 24.2 în România

NATO - sub comanda și controlul Componentei Aeriene a Forțelor Comune Spaniole - a desfășurat avioane de luptă F-35B ale Marinei Italiene și F-18 ale Marinei SUA de pe două grupuri de luptă ale portavioanelor CAVOUR, al Italiei, dislocat în Marea Mediterană și US HARRY S. Truman, desfășurat în Marea Nordului.

Au loc zboruri de antrenament eficient cu avioanele spaniole EF-18 desfășurate în România pentru îmbunătățirea poliției aeriene. Forțele Aeriene Elene au participat cu aeronavele Rafale. 

La sol, sistemul de apărare aeriană MAMBA al Forțelor Aeriene Franceze și sistemele de apărare aeriană MISTRAL ale armatei franceze cu rază foarte scurtă au adăugat complexitatea scenariilor de antrenament.

Aeronave de realimentare ale Forțelor Aeriene și Spațiale Franceze și a Forțelor Aeriene SUA au permis proiectarea și timpul de funcționare al luptătorilor în timpul antrenamentului, care a fost supravegheat tactic de Centrul de Control și Raportare CRYSTAL din București.

„NATO și aliații exploatează orice oportunitate de a se antrena împreună și de a ne perfecționa abilitățile echipajelor aeriene și terestre”, a declarat generalul Julio Sampayo Nieto, comandantul JFAC spaniol, potrivit ac.nato.int .

 „Operațiunile multi-domeniu, precum cele pe care le-am desfășurat în această săptămână, demonstrează capacitatea Alianței de a efectua lovituri de precizie oricând și oriunde”, a subliniat Nieto.

Antrenamentul de luptă din România a fost desfășurat în cadrul activității consolidate de vigilență Neptune Strike a NATO – care este condusă de Naval Striking and SupportForces NATO (STRIKFORNATO) – și a operațiunilor conduse de Joint Force Command Napoli în sprijinul descurajării și apărării în Europa de Sud-Est.

Citește și: Răspunsul Europei la alegerea lui Trump: Armată de 1.000.000 soldați împotriva lui Putin

Neptune Strike 24.2 este cea de-a opta etapă a Proiectului Neptune, un efort multianual concentrat pe armonizarea activității de transfer al comenzii și controlului forțelor navale și amfibie ale SUA către STRIKFORNATO, pentru a oferi asigurare, descurajare și apărare colectivă pentru Alianță.

Prezintă următorul pas al capacității NATO de a integra capabilități de lovitură de vârf pentru a sprijini apărarea Alianței.

Citește și: ANALIZĂ Trump va rupe Rusia de Europa și nu va renunța la România! Îi va spune lui Putin - „Ajunge!”

Actuala ediție se desfășoară în perioada 24-31 octombrie și se desfășoară din Marea Nordului, Marea Baltică și Marea Mediterană.

Activitățile comune combinate ale mai multor avioane de luptă și cisternă aliate, apărarea aeriană la sol și centrele regionale de supraveghere și control au ilustrat abordarea aliaților în ceea ce privește proiectarea forței și integrarea multi-domeniu. 

NATO a exploatat prezența mijloacelor aeriene și navale, inclusiv din SUA, pentru a permite formarea și pregătirea semnificativă a echipajelor aeriene și terestre, precum și a controlorilor pentru activități de descurajare și apărare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te