VIDEO Din culisele aderării Finlandei și Suediei la NATO: Erdogan cere lucruri imposibile

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.05.2022 - 08:18
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. / Foto; rfi.ro

Turcia nu are „o opinie pozitivă” despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO. În afara faptului că a acuzat cele două țări că „sunt gazde ale teroriștilor PKK”, Erdogan are și niște cerințe imposibil de satisfăcut. Cum va fi convins Erdogan să-și dea acceptul?

SHARE

Miniștrii Apărării ai țărilor UE se întrunesc pentru a discuta despre extinderea NATO, situația din Mali, precum și despre planurile de reformare și de consolidare a capacităților militare ale blocului.

În pregătirea summitului, șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat că Suedia și Finlanda  „vor primi un sprijin puternic din partea tuturor statelor membre, deoarece ne crește unitatea și ne face mai puternici”.

Întrebat despre poziția Turciei despre aderarea Suediei și Finlandei, Borrell și-a exprimat speranța că va fi găsită o soluție.

„Știu că Turcia a formulat unele obiecții. Sper că NATO va putea să le depășească”, a spus el.

Erdogan are cerințe pe care nimeni nu le-a satisfăcut până în prezent. 

„Suedia și Finlanda nu au răspuns pozitiv solicitărilor din partea Turciei, membră NATO de peste 70 de ani, pentru extrădarea a peste 30 de teroriști”, a comentat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Este vorba de oameni acuzați de Erdogan că au participat la tentativa de lovitură de stat „organizată de Fethullah Gulen”.

În plus, în timp ce Erdogan acuza Suedia că are legături la nivel de Guvern cu „teroriștii YPG/PKK (Partidul Muncitoresc din Kurdistan), la Stockhom, parcă ostentativ, avea loc o întâlnire a SDC, organizată de YPG/PKK.

Citește și

VIDEO Rusia a mărit numărul de nave din Marea Neagră și continuă să atace orașele ucrainene

VIDEO Pentagonul, nou birou pentru „observări ET”. Un OZN a urmărit un avion de luptă ucrainean

Potrivit site-urilor web apropiate YPG/PKK, sâmbătă, SDC, una dintre formațiunile politice ale YPG/PKK, a organizat cel de-al treilea Forum de consultare în capitala Stockholm, sub auspiciile Ministerului suedez de Externe și Centrul Olof Palme. 

A fost o întâlnire virtuală, la careau participat și oficiali ai Departamentului de Stat al SUA și Ministerului italian de Externe, pe lângă oficiali suedezi.

În cadrul forumului, „s-au discutat propuneri de descentralizare cu succes în regiunile din Siria ocupate de teroristul YPG/PKK”, scrie Agenția Anadolu.

Solicitat pentru comentarii de către Agenția Anadolu, Ministerul suedez de Externe nu a oferit niciun răspuns.

Al doilea astfel forum a avut loc la Stockholm luna trecută.

Potrivit informațiilor de la oficialii turci, Suedia a fost avertizată în mod repetat să nu permită întâlnirile, dar autoritățile nu au luat măsurile necesare, ba au și continuat. 

De aceea, președintele turc a declarat, după o întâlnire cu miniștrii de Externe din Finlanda și Suedia la Berlin, că cele două țări „să nu se obosească” să trimită reprezentanți la Istanbul, pentru a discuta despre acceptul Turciei la primirea acestora în NATO.

Având în vedere că cerințele Turciei sunt considerate „nedemocratice” este greu de spus cum va fi convins Erdogan să-și dea acceptul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te